С пълен площад Разлог посрещна една от най-красивите емблеми на българския фолклор – Ансамбъл „Пирин“

Премиерен спектакъл изнесе емблемата на Пиринския фолклор, а и на България – ансамбъл „Пирин“ по специалната покана на Община Разлог .
За пръв път пред разложката публика, ансамбълът представи постановката „Слънце да огрее“, посветена на Илинден.


Постановката е изградена по непозната и красива песен за Илинденско-Преображенското въстание и е част от спектакъла „…И за свобода!“, чиято премиера предстои.
Зрителите на Разлог имаха честта да се насладят на постановки от спектакъла „Между девет планини“ и най-доброто на ансамбъла от Пиринския край.
В пълен състав – оркестър – с диригент Марек Дяков, солисти и хор – с диригент Латинка Костова, танцов състав – с хореограф Венета Ценова и главен художествен ръководител и хореограф – Мирослав Димитров, ансамбълът игра пред сцена.
Площад „Преображение“ бе залят от публика, която с огромен интерес наблюдаваше уникалните постановки и горещо аплодираше спектакъла.
Зрители от всички възрасти имаха честта да се докоснат до неповторимото творчество на една от емблемите на българския фолклор.
Кметът на Община Разлог- инж. Красимир Герчев поздрави творците и техния художествен ръководител по повод премиерната постановка, специално разработена за публиката в Разлог, а и по повод скорошния 70-годишен юбилей на ансамбъла, когато ще се отпразнува дълголетието на българския фолклор и силата и таланта на българския дух.
Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света.
В творческата си биография, ансамбъл ”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки.
За времето от своето съществуване, ансамбъл ”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света.
Концерт-спектакълът бе част от „Фестивално лято“ в Разлог.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене