Потомци на стари родове се събраха в село Железница

В незабравим празник за жителите на село Железница, община Симитли, и гостите от софийска Железница се превърна поредната земляческа среща, която събра роднини, близки и приятели. Над 50 души дойдоха от софийското село, за да се срещнат със своите роднини в Симитлийско.

Сред гостите на веселото и многолюдно тържество бяха кметът на софийска Железница Дилян Младенов и директорът на местното училище в софийското село Савина Игнатова. Празникът на двете села бе уважен и от заместник-председателите на Общински съвет – Симитли Юлия Янчева и Лиляна Айкова, както и от секретаря на община Симитли Гергана Стоименова.

„Земляческата среща, която се провежда за пореден път в нашето красиво село Железница е емблема на родовата памет, която ние съхраняваме и ценим. И нека този празник продължава и в бъдеще, защото това, което ни обединява е нашата обич към родния край. Желая на всички много здраве, благополучие и просперитет. И нека никога не забравяме корените си и винаги да се връщаме към тях“, заяви кметът на Железница Иванка Чакалска.

Под дебелите сенки в парка на селото жители и гости се насладиха на богата фолклорна програма, която домакинята бе подготвили. Тя започна с изпълненията на женска певческа група към Народно читалище Владимир Коларов – 1922“ – село Железница. За съхранените фолклорни традиции напомниха и децата от ДЩФА „Македонче“ към Народно читалище „Владимир Маяковски“ – село Крупник с ръководител Анна Крумова и младежката група от село Железница.

Кулминацията на празника бе изненада на младежи от селото, които чрез пъстроцветни носии и трибагреник в ръка, минаха покрай алеите в парка, за да поздравят всички присъстващи. Изненадите от младите жители на симитлийското село съвсем не приключиха дотук. Когато говорим за традиции, няма как да не споменем и една от най-ревностно пазената в община Симитли, а това е кукерството.

Младежите дефилираха пред всички гости с красиви кукерски костюма. Малко по-късно празничната програма продължи с кръшни хора под съпровода на оркестър „Македонско веселие“. Всеобщото веселие завърши с пожелания „До нови срещи в прекрасното симитлийско село Железница“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене