В Разлог отбелязаха 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание

С възпоменателна церемония и военен ритуал по полагане на венци и цветя, с участието на Трето бригадно командване-град Благоевград, с началник шаба полк. Николай Николов, ръководството на Община Разлог, признателни граждани и гости, отбелязаха 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание. Церемонията състояла се пред паметника „Илинден“, в местността „Предел“, бе организирана от Община Разлог.
Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за героите, загинали за свободата на България.В своето слово, по повод 121 години от Илинденско-Преображенското въстание, кметът на община Разлог-инж. Красимир Герчев почете паметта на героите:
“Времето отброява 121 години от Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание. Отброява трагичните и величави страници от онзи паметен конгрес на ВМРО в Солун, който взема решение да се вдигне повсеместно въстание срещу поробителя в Македония и Одринско.“В заключение, в своето слоаво, инж. Красимир Герчев отправи своя призив:
„Ето защо, 121 години след избухването си, България помни въстанието, неговите цели, неговите светли идеали. Помни илинденци, преображенци и кръстовденци, вдигнали се на бунт за свободата, за честта и достойнството на цял един народ. Поклон и вечна памет на загиналите в борбите за свободата от Македония и Одринска Тракия. Да помним. За да я има България!“
По повод събитието, Мъжка фолклорна група към НЧ „Просвета 1908“, село Баня изпълниха песните: „Заплакала е Пирин планина“ и „Песен за Гоце Делчев“.Под съпровода на Духов оркестър към Народно читалище „15 септември 1903- 1909 г.“ – град Разлог, пред саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание, се поклониха и положиха венци и цветя: инж. Красимир Герчев-кмет на Община Разлог, Министърът на Отбраната–Атанас Запрянов; Началник на обраната– Адм. Емил Евтимов; Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим; Николай Николов – началник щаба на Трето бригадно командване–Благоевград; Атанас Стоянов–кмет на Община Сандански; Стойчо Баненски –кмет на Община Банско, Димитър Русков-председател на Общински съвет, град Банско; кметове по населени места от община Разлог; МБАЛ „Д-р Асен Велев“, град Разлог; Исторически музей – град Разлог; Народно читалище „15 септември 1903- 1909 г.“, град Разлог; Дирерктори на учебни заведения в Разлог; Детска градина „Радост“, Център за социална интеграция и рехабилитация; Дом за пълнолетни лица с физически увреждания „Св. Панталеймон“ и Защитено жилище, село Долно Драглище; Национално хайдушко движение; представители на политически партии и признателни граждани на Разлог.През 1903 г. в село Смилево на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание.
То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден.
В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празника, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.
🇧🇬Поклон пред героизма на въстаниците!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене