Окончателно! Сложиха край на борсите от Франция

.

Да има еднакъв ред за определяне на размера на паричното обезщетение за безработица за лицата с осигуряване само в България и за тези, които са с осигуряване и в България, и в държава членка на Европейския съюз (ЕС).

Това стана ясно, след като депутатите приеха на второ четене изменения в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи промени в начина на определяне на паричните обезщетения за безработица.

Целта на промените е намаляване на злоупотребите и осигуряване на справедливост при отпускането на обезщетенията за безработица според мотивите на вносителите – Деница Сачева и група народни представители от ГЕРБ.

С поправките на практика се слага край на така наречената „френска безработица“ – схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас.

С внесения от Деница Сачева и още трима депутати от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване се предлага еднакъв ред за определяне на обезщетението за безработица за хората, които са се осигурявали само в България и за тези с осигуряване и в страната ни, и в друга държава членка на ЕС. Предложението е при определянето на обезщетението да се вземат предвид всички доходи за 24 месеца назад, включително тези от България, а не само доходите от последната работа в чужбина.

Вносителите посочват в мотивите си, че целта е да се осигури справедливост, както и намаляване на злоупотребите. Те подчертават, че през 2023 г. повече от 80% от обезщетенията за безработица с краткосрочна заетост в държава членка на ЕС са отпуснати в максимален дневен размер от 85,71 лв., а останалите – в размер близък до максималния.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене