Официално: Откриването на ловния сезон е на 10 август

В писмо от изпълнителния директор на ИАГ инж. Стоян Тошев ръководството на НЛРС-СЛРБ бе информирано, че откриването на новия ловен сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина е на 10.08.2024 г. (събота).

Ловуването да се извършва само с писмени разрешителни (по образец), издадени от директорите на ДГС/ДЛС за държавните ловностопански райони, специалистите по лова към юридическите лица сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци към ДГС, и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район.

Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч през този ловен сезон се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч – след 01 януари и в сряда.

Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня — един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето.
Групово и индивидуално ловуване на гургулица се извършва в събота и в дните, обявени за официални празници.
Нормите за отсрел са както следва;

пъдпъдък – до 15 бр.;
гургулица – до 8 бр., а по линия на организирания ловен туризъм – до 24 броя. Обръщаме внимание, че до откриването на ловния сезон е възможна промяна в ППЗЛОД, с която да бъде променена нормата за отстрел на гургулица, за което ще информираме допълнително.
гривяк, гълъби, гугутка – до 10 бр.;
горски бекас, обикновена бекасина- до 10 бр.;
голяма белочела гъска – до 3 бр.;
диви патици – обект на лов – до 5 бр.;
фазани и токачки – до 2 бр.;
яребици и кеклици – до 4 бр.;
заек-до 1 бр.;
катерица, ондатра и нутрия – до 4 бр.
Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч от чуждестранни ловци по линията на организирания туризъм се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район. Забранява се ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни.

В писмото се изисква да се засили контрола срещу използването на забранени средства и методи за ловуване и да се спазват установените норми за ограничаване разпространението на АЧС по време на ловните излети, в т.ч. мерките за биосигурност и оповестяване за открити трупове на диви свине, както и надзор на заболяването птичи грип чрез редовно наблюдение за наличие на мъртви птици.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене