Работна среща за пожарите и отпадъците в Кюстендил

Кметовете и кметските наместници на малките населени места проведоха работна среща, предаде репортер на „Фокус“. Един от основните акценти в нея бяха пожарите през летния сезон. В тази връзка кметовете се срещнаха с представители на Държавно горско стопанство „Кюстендил“ и Държавно ловно стопанство „Осогово“, които им разясниха основните дейности за предотвратяване и при възникване на пожар.

Стана ясно, че кметовете ще бъдат ангажирани и с инвентаризация на съдовете за смет по селата. Целта е да се определи какъв е броят на кофите и контейнерите за битови отпадъци, колко домакинства ги ползват. Самата дейност ще даде по-добра яснота при определянето на таксата за битови отпадъци, която от следващата година ще се изчислява по изцяло нов начин.

Пред журналисти кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов заяви, че към момента е решен проблемът с водата за питейно-битови нужди в село Шипочано. Там повече от 14 дни жителите не са имали вода, а причината е проблем с помпата. Кметът е успял да договори „Кюстендилска вода“ да ползва резервна помпа, предоставена от село в съседна област.

Инж. Атанасов подчерта, че Общината няма участие в дружеството „Кюстендилска вода“, което е ВиК оператор за общинския център и малките населени места, но прави всичко възможно да подпомага дейността му. Стана ясно, че от месец септември ще започне подмяната на проблемни водопроводни тръби, захранващи квартал „Запад“ в града.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене