Банско стартира мегапроект за бившите казарми върху площ от 201 дка със спортна зала, игрища, басейни, паркинг за 700 коли

12 години след като Министерството на отбраната прехвърли безвъзмездно на Банско бившите казарми, общината я включи в дневния си ред и стартира процедурата по събиране на разрешителни за превръщането й в модерен спортен комплекс.

Проектът на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване за терена на бившата казарма в Банско, чието изработване бе разрешено от ОбС през октомври 2022 г., и обособяване на 5 урегулирани поземлени имота и обслужващи улици бе входиран в РИОСВ с искане за преценяване на необходимостта от екологична оценка. Урегулираните имоти са с обща площ 201,106 дка.

Проектът за бъдещия спортен комплекс е върху всичките 201 дка, които общината получи преди 12 г. от МО

За многофункционалната спортна зала е предвиден терен от 20 дка, а върху други 40 дка ще бъдат изградени административна сграда, паркинг за 700 автомобила, съблекални, складове, фитнес, СПА, балнеологичен и медицински център и басейн. В третата зона с площ 100 дка е планиран стадион, футболни и минифутболни игрища, тенис кортове, писта за хокей, колодрум, писта за кросови мотори, скейт парк и басейн с кула за скачане. Последната зона с площ от 35 дка ще е паркова със зелени площи, езеро и амфитеатър.

Бившата казарма в Банско ще остане само в спомените на хилядите войници, минали през нея

Проверка на терена от страна на МОСВ установи, че територията не попада в защитени зони и е на 960 метра от защитена зона „Пирин“. На тази база РИОСВ – Благоевград се произнесе, че инвестиционният проект няма да окаже значително отрицателно въздействие върху типовете природни местообитания и видове, предмет на опазване в защитените зони от мрежа Натура 2000, и отпуши процедурата.

Д. Русков е категоричен, че общината сама ще строи на терена

Любопитното е, че за реализацията на грандиозния си план общината няма да търси външни инвеститори, концесионери или да прави публично-частни партньорства. „Идеята ни е сами да направим всичко, като кандидатстваме по различни проекти“, обясни председателят на ОбС Димитър Русков. За по-малките обекти не се изключвало и финансиране от самата община.

/Struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене