Кугар гаси на граничната ни бразда с Гърция

За момента обстановката с пожара на българо-гръцката е спокойна, през нощта пожарът не се е развивал. Времето днес е ясно и слънчево, температурите започват да се повишават, така че ни очаква дълг и тежък ден.

30 човека имаме на място пак. Още в 05.00 часа тръгнаха, защото има преход час и половина. Днес чакаме и два хеликоптера. Това обяви пред ИНФОМРЕЖА инж. Пламен Поюков – директор на ДГС – Катунци.

По негови думи за сега от гръцка страна не се извършват никакви дейности. Ако до преди обяд не реагират ще ги търсим, за да видим ще предприемат ли някакви действия.

„На тяхна територия има доста пожари и тъй като при този фронта върви към България, те го оценяват като не толкова рисков. Рисков е за нас“, обяви още Поюков.

Военнослужещи от ВВС с два хеликоптера участват в борбата с пожара в района на Голешово, община Сандански. Машините – Ми-17 и Кугар излетяха минути след 9.00 ч. тази сутрин, за да се включат в помощ на огнеборците. Една горивозарядна станция от 16-а авиобаза е насочена към района на Гоце Делчев. Чрез нея ще се осигурява зареждането с гориво на хеликоптерите, за да не се налага връщането им до авиобазата в Крумово, съобщават и от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, военнослужещи от Сухопътните войски и днес участват в гасенето на големия горски пожар в планина Славянка. Група от 22-ма военнослужещи с 5 единици техника от 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване –  Благоевград, под ръководството на старши лейтенант Кирил Чакъров, и днес, гасят нововъзпламенили се огнища, дънери и паднали дървета в местността Свети Илия между селата Петрово и Голешово, в посока Гоцев връх в планина Славянка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене