Кюстендил е сред градовете с най-нисък туристически данък

В Кюстендил предстои конструирането на Консултативен съвет по туризма. Това каза пред журналисти кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. По думите му, след създаването на помощния орган в туристическата сфера, ще бъде обсъден и въпросът с повишаването на туристическия данък.

Налогът не е увеличаван от години. Кметът посочи, че миналата година са събрани около 42 000 лева от туристически данък. Той даде пример с община в Чепеларе, която е събрала 400 000 лева, а Община Банско – 1,5 млн. лева.

Към момента за хотелите с една звезда данъкът за нощувка е 0,30 лв. 0.40 лв. е за двузвездните хотели , а при тези с три звезди – 0.50 лв. 0.60 лева е туристическият данък при хотелите с четири звезди, а при тези с категоризация от пет звезди налогът е 0.70 лв.

„Ще имаме среща с туристическия бранш, веднъж за да договорим с тях вдигането на туристическия данък, второ – за събираемостта. Миналата година от 42 000 лева, 32 000 лева са събрани от четиризвездните хотели и този с пет звезди. Това означава, че голяма част от малките хотели пропускат да плащат“, коментира кметът инж. Огнян Атанасов.

Той допълни, че всички пари, събирани от туристическия данък, отиват за развитието на туристическия сектор. „Ние инвестираме адски много в този сектор и затова е редно всеки да си плаща нощувките. Тези пари ще отидат само и единствено в сектор „Туризъм“ и никъде другаде“, посочи инж. Атанасов.

Според него туристическият данък трябва да се повиши с 0.30 лв. за всички категории.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене