В последните години десетки посетители сигнализират за изкопни дейности, сечи и строежи на Меча поляна – символичният „вход“ към високопланинската част на националния парк.

Разследване Топ Преса! НП Рила, скандални заменки, офроуд и война срещу природата!

Национален парк „Рила“ е най-големият в България. Години наред най-видимото безчинство с природата в него са навалиците в района на Седемте рилски езера. С негласната подкрепа на местните власти тук из планината сноват десетки джипове, возещи туристи към езерата. Въпреки призивите да се вземат мерки за регулиране на потока от хора към крехката екосистема, никой не предприема действия.

Всичко тръгна от 2020 година. Шумна акция за забрана на джиповете има по времето на Емил Димитров-Ревизоро в МОСВ – през 2020 г., но и той не успява да спре колоните, които осъществяват превози над закона и се ползват с протекции.

Междувременно, с цел усвояване на европейски пари, в района на езерата цъфват багери, които прокарват безобразни пътеки, парапети и пр. Тяхната благовидна мисия бе именно да канализира потока от хора по определено трасе, но както всичко правено у нас с цел крадене и тези съоръжения бързо изпадат в плачевно състояние. Запомни се обаче цената – 33 000 лв. за 22 малки табели. В началото на годината пък става ясно, че със скандални заменки територии от национален парк Рила, в една от най-красивите й зони – под Мальовица, са се оказали частна собственост, въпреки че могат да бъдат единствено изключителна държавна собственост. Това разкриват зелени организации за случващото се в района, който е емблемата на българското планинарство.

В последните години десетки посетители сигнализират за изкопни дейности, сечи и строежи на Меча поляна – символичният „вход“ към високопланинската част на националния парк. Поляната се явява граница между почивните домове и туристическа инфраструктура край село Говедарци, достигащи до ски-пистата и Централната планинска школа Мальовица (ЦПШ), където с табела на национален парк Рила е отбелязано началото на дивата природа в долината към връх Мальовица – тренировъчно поле и мека на българското планинарство, разказват природолюбители.

Междувременно, ЦПШ преустановява дейност и школата се ползва като хотел, а в околността изникват атракциони, паркинги, поляните се разкопават, дърветата се изсичат. Бившите държавни имоти в района на Меча поляна и ЦПЩ „Мальовица“, включително терените, върху които се намират ски-лифтовете в курорта, са понастоящем частна собственост, установяват екоорганизации.

Това се случва в огромната схема на горските заменки, обявена за незаконна държавна помощ от Европейската комисия и обект на съдебно дело от ЕК срещу България, припомнят още те. Според проекта на общ устройствен план на ски-зоната част от имотите представляват петна за застрояване с хотели, а друга част са предварително разчертани в кадастъра просеки за ски-писти и лифтове. Така и не става ясно кой е разрешил разделянето на някога монолитните държавни горски имоти на малки парчета с формата на просеки за ски-писти и лифтове, които частни фирми удобно получават чрез горски заменки и по този начин ощетяват държавата.

 

В същото време, в заменените гори е забранено всякакво строителство, припомнят природозащитници. След вълната от обществено недоволство срещу заменките законодателите осигуряват незаконно приватизираните имоти край курорти поне да останат гори.

Междувременно, Висшият адвокатски съвет иска от Конституционния съд да обяви разпоредбата за противоконституционна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене