Инж. Пламен Поюков, ДГС „Катунци“: Няма да допуснем пожара от Гърция да навлезе на наша територия

Вече няколко дни горски служители към Югозападно държавно предприятие и пожарникари пазят българо-гръцката граница от големия пожар, възникнал на гръцка територия в планината Славянка. Горските са категорични, че няма да допуснат огъня да навлезе на нашата територия, тъй като са предприети всички необходими мерки.

Инж. Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство „Катунци“ каза за „Фокус“, че няма опасност за жителите на четирите села, които се намират най-близо до пожара. Това са Петрово, Яново, Катунци и Голешево.

От думите му стана ясно, че тази сутрин на терен са изпратени 30 горски служители заедно с противопожарните екипи, които със специализирана техника да гасят пожара там, където е низов.

„Точно в тази зона огънят е на около 300 метра от границата ни, но служителите го овладяват с тупалки и пръскачки. От гръцка страна не спира извършването на полети за гасене по местата, където огънят е върхов. В тази зона пожарът е на 1,5 км от България. Има противопожарен автомобил на ЮЗДП с двама дежурни служители“, каза още той.

Инж. Поюков добави, че през вчерашния ден е направена 2-километрова просека, чиято цел е да помогне, ако пожарът навлезе в българска територия. В момента на терен са горски служители от две стопанства – Катунци и Петрич.

„Гърците гасят само с летателна техника. Ние използваме и жива сила. Вчера наши служители гасиха на гръцка територия, там, където пожарът е низов. Имаме достатъчно хора, но не искам да пускам още служители, защото местността е силно пресечена и пеш се ходи около 2 часа и половина“, поясни той.

Инж. Поюков уточни, че от гръцка страна се намира и изоставено минно поле от Втората световна война. Там гърците са особено внимателни и гасят с хеликоптерите.

„Жива сила и от нашата страна не е допускана в района“, коменитра той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене