Готови са резултатите от Международното преброяване на белия щъркел 2024-2025 в посетените общини от екип Гоце Делчев

В периода 15 юни – 15 юли екип Гоце Делчев се включи в Осмото международно преброяване на белия щъркел, което се провежда веднъж на 10 години в над 40 страни по света, градусите през повечето дни също бяха над 40.
Финансирането беше осигурено от община Гоце Делчев.
Освен установяването на бройката на тези любими птици, цел на преброяването беше и идентифициране на заплахите за вида. Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г. по инициатива на Германия, а страната ни се включва през 70-те години на миналия век. Организатор е BirdLife International, а БДЗП е координиращата организация за България. Основен партньор на БДЗП в преброяването е Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).
Екипът ни регистрира щъркеловите гнезда в общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Доспат, Белица, Якоруда, Разлог и Банско. Изминахме 1523 километра за 14 дни.

1. Баня, община Разлог – 56 гнезда
2. Хаджидимово – 29 гнезда
3. Баничан, община Гоце Делчев – 26 гнезда
4. Краище, община Белица – 14 гнезда
5. Разлог – 8 гнезда
6. Огняново, Дебрен, община Гърмен – 7 гнезда
Гнездата в гр. Гоце Делчев са с 2 по-малко от преди 10 години и в момента са само 4

Изказвам благодарности на община Гоце Делчев, кметовете на селищата от всичките 9 общини посетени от нас, както и на всички доброволци, които се включиха в преброяването на белия щъркел и всички, които подпомагат гнезденето на белия щъркел. Хиляди левове бяха дарени за опазването на вида.

Димитър Попов, БДЗП-Гоце Делчев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене