Обявиха конкурси за директори на 18 училища в Пиринско, първа в списъка е Националната хуманитарна гимназия, следвана от НПГ – Гоце Делчев

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Благоевград, като срокът за подаване на документи започна да тече от днес /18.07./.

 

Първа в списъка е Националната хуманитарна гимназия, следвана от Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев, началните училища в Осина и Жижево, основните в Марикостиново, Копривлен, Ваклиново, Годешово, Горно Драглище, Бабяк, Баничан, СУ – Кочан, Абланица, Кресна, Професионалната техническа гимназия – Сандански, Гимназията по туризъм – Банско и петричките СУ „Никола Вапцаров“ и ПГИТ /Професионалната гимназия по икономика и туризъм/.

Припомняме, че през м. август 2022 г. бяха обявени конкурси за директори на 22 училища, чиито ръководители са придобили право на пенсия или са временно изпълняващи длъжността. Изненадващо, дни след изтичането на едномесечния срок за кандидатстване стана ясно, че близо 450-те конкурса в цялата страна са блокирани. Причината бе образувано административно дело по жалба на учител, който участва в конкурса за директор на СУ „Д-р Петър Барон“ в Пазарджик. Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредба №16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование. Върховните магистрати приеха, че ако обявените конкурси продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би ограничило възможностите на жалбоподателката за успешно участие в конкурса предвид евентуално несъответствие с поставените в наредбата изисквания към кандидатите. Въпреки стопирането на процедурата, след инструкции на МОН от регионалните управления на образованието обявиха имената на кандидатите. Тогава единственият, подал документи за ръководния пост в НХГ, бе  настоящият временно изпълняващ длъжността Светлана Солачка, НПГ „Димитър Талев“ не беше в списъка, но междувременно там директорът Мария Георгиева придоби право за пенсиониране и изпълнява функциите до провежда на конкурс. Двама кандидати имаше за ПГИТ – Петрич и също двама за СУ – Абланица. Там директорът Мехмед Имамов отговаря на условията за пенсиониране и конкуренти бяха настоящият зам. директор по учебната дейност д-р Калинка Гайтанинчева и учителят по математика д-р Адем Зейнев. За образователни институции като СУ – Кресна, ОУ – Борово, Годешово, Ваклиново и Горно Драглище нямаше нито един кандидат. В списъка тогава не беше и СУ „Н. Вапцаров“ – Петрич, а включването сега означава, че дългогодишният директор Живко Тулевски също се оттегля в заслужена почивка.

След съдебната сага и „ремонта“ на наредбата през месец януари бе пусната първата партида от 8 конкурса за област Благоевград. Те се проведоха по нови правила, приети от МОН в началото на годината, като изборът на директори, поне според просветното министерство, е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към търсене на образователни лидери. За да се гарантира публичността и прозрачността, изпитните зали са оборудвани с камери, излъчващи със звук и картина. Наред с видеонаблюдението, което важи и за устния изпит, тестовете се разпечатват и размножават в брой, равен на явяващите се, запечатват се в пликове, или казано в обобщен вид – самият писмен изпит като организация и правила за информационно осигуряване много наподобява на матура.

А иначе равносметката от проведените първи по рода си 8 конкурса е, че четирима от тогавашните временно изпълняващи длъжността – Кристина Касабова за Профилираната гимназия в Петрич, Снежана Митова за 3 ОУ – Петрич, Росица Тумбева за СУ „Братя Каназиреви“ – Разлог и  Сефаде Хаджи за СУ – Брезница, станаха титуляри на постовете. С нови директори са училищата в Борово, Склаве, Плетена и Лесотехническата гимназия в Банско.

Днес в цялата страна бяха обявени 481 конкурса, като това е и най-масовата смяна на директори.

„В първия етап кандидатите ще решават тест, генериран в МОН в деня на изпита. Той ще бъде единен за цялата страна. Ще съдържа 50 въпроса, а времето за решаването му ще бъде 70 минути. За всеки въпрос има три варианта за отговори, от които само един е верен и носи една точка. Минималният резултат за допускане до следващия етап от конкурса е 30 точки.

На следващия етап всеки един от кандидатите трябва да представи концепцията, която е подготвил за развитие на съответната образователна институция. Заедно с нея на самия изпит ще трябва да реши и два конкретни казуса. За да се избегне субективният елемент, в МОН са разработени казуси, които ще бъдат предоставени на РУО.

Всички те се базират на реални ситуации, които са се случвали в българските училища и при които е било нужно не формално прилагане на нормативната уредба, а лидерски подход. Членовете на комисията ще имат право да задават въпроси, но само относими към съдържанието на концепцията на кандидата, казусите и спецификата на длъжността“, поясниха от МОН.

Освен че са най-масовите, самите процедури спокойно могат да бъдат определени и като конкурси по никое време. Срокът за подаване на документи е до 19 август. След това започва т.нар. първи етап – подборът по документи. Комисиите трябва да проверят дали кандидатите отговарят на условията и изискванията за заемането на длъжността. Това само по себе си изисква и чисто технологично време и предвещава, че писмените изпити най-вероятно ще са в началото на септември. Следващата стъпка е запознаване на канидатите с резултатите, което също е свързано с определени срокове. Така най-вероятно интервютата ще започнат около или след 09.09. и ще трябва /конкретно за област Благоевград/ да бъдат сформирани 18 комисии с представители на РУО, съответната община и обществения съвет към даденото училище.

Съществен акцент е, че при конкурсите по старите правила някои от събеседванията траеха по 10-15 мин. При процедурите през месец януари обаче интервютата с всеки един от допуснатите бяха най-малко по един астрономически час, че и и повече. Така например репортер на „Струма“ засече, че кандидатът тогава за директор на Профилирана гимназия в Петрич Кристина Касабова пребивава в заседателната зала на РУО, където бе ситуирана комисията, около 90 мин., а някой събеседваха и по-дълго. Това само по себе си означава, че самите защити на концепциите и устни препитвания не могат да бъдат вместени в  два или три дни. Тоест има голяма вероятност учебната година да започне, без да са ясни резултатите от конкурсите. Друг е въпросът, че точно периодът около започване на учебната година е най-натоварен и е свързан с множество дейности, като например комплектуване на училищните екипи, подготовката на данните и подаване на един от най-важните документи – Списък-образец №1…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене