ПРАВО НА ОТГОВОР ОТ КМЕТА НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ ВЪВ ВРЪЗКА С ПЛАТЕНИТЕ ЗОНИ ЗА ПАРКИРАНЕ В ОБЩИНА СМОЛЯН

По повод изявлението на адвокат Елена Радева-Даскалова – общински съветник от групата „Нашият Смолян“ в електронните медии със заглавие „Съдът спря събирането на такси от разширените сини зони в Смолян“ и твърдението, че общината цяла седмица събира незаконно такси от жителите без решение на Общинския съвет е поредната провокация. От направеното изявление се вижда, че не се представя в пълнота цялата фактология, а избирателно само една част от нея. Така остава учудването как един юрист като адв. Радева-Даскалова в качеството си на общински съветник, вместо да внесе яснота по въпроса представя нещата частично и объркващо на гражданите.
Считам, че гражданите и гостите на града следва да получат цялата информация, без да се създава хаос в обществото чрез избирателно публикуване на част от обективната истина.

С Решение № 901 от 30.06.2022г. на Общински съвет – Смолян се приемат и определят зоните за платено паркиране, като изрично в самото решение са посочени всички действащи към настоящия момент платени зони в т.ч. и посочените в заповедта. Същото е влязло в законна сила и с него може да се запознаете на следния ел. адрес: Решение №901 (smolyan.bg) . С последващото Решение № 992 от 27.10.2022г. на Общинския съвет единствено се определя първи етап с посочване на конкретни улици и паркинги като с него, нито се отменя, нито се изменя предходното решение, а единствено се определя първия етап.

Съгласно чл. 44, ал.1, т.7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, кметът на общината организира изпълнението на актовете на общинския съвет. В изпълнение на законовите си задължения със Заповед № РД-0729 от 14.06.2024г., съм организирал изпълнението на Решение № 901 от 30.06.2022г. на Общинския съвет в частта, останала извън обхвата на издаденото последващо решение.

Издадената заповед е обжалвана пред Административен съд – Смолян, който приема, че е налице предварително изпълнение и с определение № 973 от 11.07.2024г. спира изпълнението на заповедта. В мотивите си съдът приема, че са налице процесуални нарушения във връзка единствено със сроковете за обявяване на заповедта. С оглед това обстоятелство считаме, че постановеният съдебен акт е неправилен и възползвайки се от правото, дадено ни от закона, същият ще бъде отнесен за решаване пред Върховния административен съд на Р. България. В тази връзка определението на съда не е влязло в сила и към настоящия момент всички зони посочени в Решение № 901 от 30.06.2022г., действат в цялост, така като са приети от Общински съвет – Смолян.

Николай Мелемов
Кмет на Община Смолян

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене