Време за рекорди: Очакват се 44°C следващите дни

Гореща вълна обхваща Балканите, в София и Тирана ще е най-хладно

По Южното Черноморие температурата на морската вода е около 27 градуса, по Северното – 26, което е достатъчно за комфорт по крайбрежието, заяви синоптикът Петър Янков пред „България сутрин“.

Прогнозата му показва, че температурите у нас ще продължават да се повишават.

„Времето за рекорди настъпва през следващата седмица – вторник и сряда. София и Тирана ще се състезават за най-ниски температури на Балканите – 36-37 градуса, най-топлата балканска столица ще е Скопие с 43 градуса“, заяви Янков.

В ефира на Bulgaria ON AIR синоптикът уточни, че горещата вълна, която се задава, ще подобри температурни рекорди в някои градове у нас.

„Сигурно ще се подобрят рекордите от най-близката най-топла година – 2007, когато в столицата бяха измерени 40 градуса. Ще се изравнят рекордите в Плевен и Пловдив – 43 градуса, в Сандански се очакват 44 градуса. От втората половина на седмицата се очакват разхладителни валежи в Северна България и понижение на температурите с 3-5 градуса“, поясни синоптикът.

Пролетни ще са температурите в планинските ни курорти – около 24-25 градуса при 1200-1300 метра.

Не по-различна е картата с температурите в Гърция. В Атина се очаква да падне рекорд от 1910 г., когато са измерени 41 градуса.

Петър Янков апелира хората в сухото и горещо време да бъдат предпазливи да не предизвикат пожар с изхвърляне на фасове и палене на огън.

„Тези, които пътуват продължително и включват климатиците, за да не се получават температурни шокове, температурата на климатика трябва да е 21-22 градуса, с около 10 градуса разлика с температурата навън“, препоръча Янков.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене