Въздушната линейка кацна в Пирин

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи кацане в Пирин планина, но не заради пострадал турист, а за среща между екипа на въздушната линейка, кметът на община Банско Стойчо Баненски и представители на ПСС.

Кметът заяви, че макар и засега само с една машина, планинското спасяване става част от спешната медицинска помощ по въздух.

„Спасителите ще могат по-бързо да стигат до пострадалите в планината и повече туристи ще имат шанса да получат помощ в т.н. „златен час“ – непосредствено след претърпяното произшествие.Впечатлен съм от подготовката и мотивацията на пилотите Огнян Янков и Юлиан Богоев и медиците – д-р Вера Иванова и медицинската сестра Поля Маркова. Вярвам, че техният професионализъм, в съчетание с подготовката и опита на планинските спасители от отрядите на ПСС в Банско, Добринище и Разлог, ще помогнат на претърпелите инциденти в планината за спасяване на живота им и минимизиране на последиците от травмите. Благодарение на хеликоптера ще бъде намален също риска за живота и здравето на самите спасители“, каза още кметът на Банско.

Той апелира към всички туристи и любители на планината да спазват стриктно препоръките на Планинската спасителна служба за поведение сред природата, за да могат да се насладят пълноценно на красотата на Пирин и да запазят само хубави спомени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене