Лекар с клиника в Германия нарисува нови 16 икони за параклиса над село Делчево

.

16 нови икони са нарисувани от двете страни на параклиса „Свети свети Константин и Елена”, който е изграден на връх Костадин в Пирин планина.

Жителите на гоцеделчевското село Делчево преди време построиха нартика /преддверие/ към храма. Край божия дом са вдигнати нови стени. Те са на два метра отстояние от тези на параклиса. Местните хора поставиха пейки в това допълнително пространство, за да има кът за отдих на миряните, които бият път до храма високо в Пирин планина. А те са все повече – българи и чужденци вървят почти час и половина, за да стигнат до уникалния параклис.

„Това лято нашият съселянин Костадин Белчев, който от години има частна клиника в германската столица Берлин, отново се погрижи за украсяването на новото пространство. Той е човекът, който изографиса параклиса и вътре. Сега има нови 16 икони. Непрекъснато облагородяваме и района край храма, тъй като тук идват много туристи. Построихме параклиса с доброволен труд и с наши спестявания, помогнаха ни и дарители. Вижда се от цялата долина и от град Гоце Делчев“, заяви кметският наместник на Делчево – Иван Панайотов.

Местните хора разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят храм там. Днес вече този параклис е туристическа атракция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене