Намирисва на международен скандал: Клати се столът на македонския посланик в ООН

Македонският посланик в ООН в Ню Йорк Любомир Фръчкоски е бил извикан на консултации в Министерството на външните работи на Северна Македония заради финансови злоупотреби и неизпълнение на получените инструкции, съобщава македонският Канал 5, позовавайки се на свои източници.

Все още няма официална информация за случая, но македонската медия твърди, че Фръчкоски последователно неизпълнявал указанията, които е получавал от МВнР през изминалия период. Освен това бил финансово недисциплиниран.

По-конкретно той е обвинен в укриване на материални активи от поредица от обекти, както и разходване на средства в противоречие с правилника за работа на дипломатическите и консулските представителства. ОЩЕ: Фръчковски: Груевски зомбира македонците

Първа реакция в РСМ

Дипломатическият съюз приветства такива първи стъпки на министър Муцунски в посока решаване на натрупаните проблеми в македонската дипломация, за които съюзът алармира преди години.

Кой е Фръчкоски?

Проф. Любомир Фръчкоски заема длъжността посланик в централата на ООН от две години. Той е назначен с указ, подписан от бившия президент Пендаровски, след като преди това не получи зелена светлина за посланическо място във Вашингтон.

Фръчковски е роден на 2 декември 1957 г. в тогавашна Югославия, но произхожда от големия български мияшки род Фръчкови, дал едни от най-значимите български дърворезбари през Възраждането.

Въпреки това Фръчковски е един от най-големите поддръжници на македонизма. По информация на БГНЕС Фръчковски е бил щатен служител на тайните служби на Югославия.

Той е бил министър на вътрешните и на външните работи в югозападната ни съседка и кандидат за президент от СДСМ през 2009 г. ОЩЕ: Проф. Фръчковски: Диалогът ни с България все още не е започнал сериозно

Деница Китанова
actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене