Голям успех на българската археология – гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика

Снимка: архив, БГНЕС

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст.

Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а вероятно и на територията на България.

Всички централни гръцки медии публикуват обширни материали, в които подчертават за „голям успех на българската археология“, предаде кореспондентът на БНР.

Български екип от археолози, ръководен от професор Людмил Вагалински, е открил изключителна находка, пише вестник „Прото тема“.

Става въпрос за напълно запазена мраморна скулптура над 2 метра, която вероятно изобразява бог Хермес.

Изданието „Ню пост“ цитира професор Вагалински, който предполага, че някогашните жители на града Хераклея Синтика до Петрич след голямо земетресение през четвърти век сами са положили статуята да я запазят ,като я покрият с пръст“.

Вестник „Македония“ съобщава, че древният град до съвременен Петрич е на 2500 години.

По-рано през седмицата проф. Вагалински посочи, че находката е открита в подземния канал на града Клоака Максима и учените не са очаквали да намерят нещо там.

В този район, където е големият канал, основната ми грижа е как да запазим античните градежи, които сме разкрили преди шест години, посочи той. По думите  на проф. Вагалински този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират. Именно поради тази причина са решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност и да проверят какво е състоянието му. Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор, разказа проф. Вагалински. След като са продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

В момента се работи по пълното разкриване на фигурата. След това тя ще бъде извадена и занесена в Историческия музей в Петрич, каза ръководителят на разкопките. Проф. Людмил Вагалински обясни, че най-вероятно тогавашните жители на Хераклея Синтика са прибрали статуята в канала, защото тя е била подпряна до стената. Този сезон разкопките е античния град ще продължат между три и четири месеца, посочи още той, цитиран от БТА.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене