Анка Ламбрева – ярката история на първата българка, обиколила света

Анка Ламбрева е една от онези вдъхновяващи жени, чиято история ни напомня за силата на човешкия дух и жаждата за знание и приключения. Родена в бедност, тя успява да преодолее многобройни препятствия и да обиколи света два пъти, оставяйки след себе си следа на просветител и културен посланик на България. Нека се потопим в живота и постиженията на тази забележителна жена.

Анка Ламбрева се ражда на 22 февруари 1895 г. в Карлово, в бедното семейство Пиперкови. От ранна възраст тя показва необикновена жажда за знание и силна воля. Завършва третия прогимназиален клас и се отправя към Пловдив, където, въпреки бедността, успява да завърши гимназията с отличие. Една нощ, когато избухва пожар в пансиона, в който живее, тя успява да овладее ситуацията сама, показвайки смелост и спокойствие, което я отличава от останалите.

Момичето се стреми към медицинско образование и след като завършва гимназията, започва да учи медицина в София. Заради смъртта на родителите си обаче, тя се връща в Карлово, за да се грижи за своите братя и сестри. Въпреки трудностите, съдбата й дава втори шанс. През 1922 г. получава стипендия за Американския колеж в Цариград, където започва обучение за медицинска сестра. Там тя спасява живота на англичанина мистър Тейкън, който пет години по-късно й изпраща покана да посети Нова Зеландия.

Първото околосветско пътешествие

През март 1928 г., Анка се отправя на първото си околосветско пътешествие. Пътува през Египет, Индия, Цейлон и Австралия, за да достигне Нова Зеландия. Там тя не само се запознава с местната култура и обичаи, но и активно представя България. Провежда сказки и курсове по българска бродерия, пише статии за „Непознатата България“, които се публикуват в местните вестници. Нейните усилия са подкрепени от българското външно министерство, което разпраща нейните текстове по света.

Завръщане и нови пътувания

През 1929 г. Анка започва своето завръщане към дома, но вместо да се върне по същия път, тя поема в обратната посока, спирайки на острови като Тасмания, Таити, Фиджи и Самоа, преди да продължи към Лос Анджелис и Торонто. В тази година тя става първата жена, прелетяла със самолет над Ламанша. През зимата на 1930 г. достига до Видин и се връща в Карлово.

Второто околосветско пътешествие

Анка не остава дълго в Карлово. Тя започва второто си околосветско пътешествие, посещавайки 42 държави и научавайки седем езика. Преподава уроци по френски и английски, създава болници и училища и навсякъде разказва за България.

Срещата с Дан Колов и Втората световна война

През 1933 г. в Париж Анка среща легендарния борец Дан Колов. По време на Втората световна война тя е в Иран, но отказва да се откаже от българското си поданство, за което е заточена в лагера „Мио-Мие“ в Ливан. Там тя лекува ранените, сред които е и бъдещият й съпруг, персиецът Райян Ахмад Дин.

Завръщане и последни години

След освобождаването си през 1943 г., Анка и Райян се завръщат в Иран, където той й подарява три села. Анка се заема с тяхното благоустройство, като изгражда водоснабдителни системи, болници, училища и културен център. Двамата осиновяват момче и продължават да пътуват до края на живота на Райян. След смъртта му, Анка се завръща в България, където дарява материали и снимки на Окръжния държавен архив в Пловдив и Историческия музей в Карлово.

Анка Ламбрева умира на 18 февруари 1976 г., на 81-годишна възраст. Тя е погребана в Карлово, до своите родители, оставяйки след себе си множество пътеписи, книги и спомени, които вдъхновяват бъдещите поколения. Нейната история ни напомня за важността на жаждата за знание, смелостта и любовта към родината. Анка Ламбрева е истински пример за това как една обикновена жена може да остави необикновена следа в историята.

Редактор: Елизабет Астарджиева

edna.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене