Китайски бизнесмени буквално превземат Хаджидимовско?

Основателят на първия мобилен оператор „Мобилтел“, създател на групировката „Трон“, съсобственик на фалиралата банка „Капиталбанк” и участник в сдружението на едрия бизнес Г-13 заедно с убития шеф на „Мултигруп“ Илия Павлов – Красимир Стойчев, купи фирмата, на която община Хаджидимово продаде 1744 дка буренякали. пустеещи общински пасища, за да си направи фотоволтаична централа. Стойчев ще прави ФЕЦ-а заедно с китайците Джиян Чен и Ким Уа Лау, с които съвместно управлява фирмата „С.О.Л. Гридс“ АД.

Тя е регистрирана през 2021 г. в София с капитал от 50 000 лв. и предмет на дейност „Проектиране, инженеринг и изграждане на фотоволтаични паркове“. Сделката е станала на 8 април 2024 г., когато „С.О.Л. Гридс“ АД става едноличен собственик на капитала на варненската фирма „Шийон Енерджи“ ЕООД на Калина Махакян, основана през 2020 г. с капитал от 20 лв. Самата „Шийон Енерджи“ ЕООД получи апетитните хаджидимовски терени през март 2023 г., след като кметът Людмил Терзиев изненадващо обяви, че къса всякакви договорни отношения с първата фирма, получила за 30 г. пасищата през 2022 г. – „Х Солар Парк“ на Юджел Шабан.

Така за по-малко от 2 г. „С.О.Л. Гридс“ АД става третият мераклия да прави пари от 1744-те дка пасища в общината, разположени в местностите Келя и Турченето на гр. Хаджидимово, Истиково в с. Петрелик, Св. Димитър и Петрелишки ливади в с. Садово. Междувременно общинските съветници последната сесия одобриха без всякакви забележки пазарната оценка за правото на строеж на фотоволтаичната централа за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници и подстанция с мощност между 150 до 200 MW. Оценката е 838 000 лв., които Кр. Стойчев ще трябва да плати на 2 вноски от по 419 000 лв. Първият транш ще постъпи в сметката на община Хаджидимово при сключване на договора за учредено

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене