Ценнен архивен документ получи ПМГ „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев от емигрантския род Гаджеви

В пряко предаване по БНТ беше дарена най-старата диплома в историческата експозиция на ПМГ „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев. Директорът Елка Божикова, получи ценния документ, издаден в Неврокопското смесено педагогическо училище през 1924 година, от Теодор Гаджев – наследник на притежателя на дипломата Илия Тодоров Гаджев. Директорът на Института по история на българската емиграция в Северна Америка в град Гоце Делчев предостави и ценни снимки за миналото на училището от архива на семейството.

Документите бяха открити и проучени по време на работата на екип от ученици под ръководството на учителя по история Боряна Вълчева в архивите и музея на Института във връзка с участието на ПМГ по Националната програма „Неразказаните истории на българите“. Тя се реализира в партньорство с българското неделно училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, САЩ.
Съвместната изследователска работа на учениците от ПМГ и техните връстници в Чикаго продължава в търсенето и популяризирането на малко известни факти от българското културно-историческо и родово наследство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене