Гастарбайтери се върнаха от Англия, за да се оженят в народни носии в родното с. Господинци

Мехмед и Найле от гоцеделчевското с. Господинци използваха лятната си ваканция, за да сключат брак в родното село, при това облечени в традиционни български носии. По тяхна молба с шевици върху тениските бяха и кумовете Фатме Пендева и Ники Гагаров. Изключение направи само дъщеричката на младоженците, накипрена с бяла рокличка, но в един момент и тя се включи в дрескода и приватизира калпака на татко си.

Въпреки че са от едно село, младоженците се откриват един друг чак в Англия, където живеят и работят. Преди няколко години те се събират под един покрив, ражда им се и момиченце, а при тазгодишното си връщане в родината решават, че е дошло време да узаконят брака си. Идеята за сватба в народни носии им хрумва спонтанно още на Острова, а до реализацията остава само една крачка – приготвяне на костюмите и организация по телефона на тържеството.

Въпреки доброто заплащане и добрия стандарт, което води в чужбина, младото семейство е твърдо решено да се върне в родното село и вече са направили първите крачки в тази посока – купили са парцел, подготвили са документите и следващата година ще започнат строеж на новия си семеен дом, защото искат децата им да знаят и познават родните бит и традиции.

„Работният ни ден се превърна в празник, изпълнен с много емоции и вълнения, и остави незабравим спомен за всички нас – сподели кметът на селото Ахмед Ходжов. – Това е първият случай в 17-годишния ми стаж, при който младо семейство започва законния си брак с традиционни носии и с традиционна наздравица. Безкрайно семейно щастие, много късмет и много успех в живота им пожелаваме, да продължават да обичат, ценят и предават родните традиции на своите деца!“, благослови ги Ходжов и уточни още, че това е първият сключен брак в Господинци за тази година, но за сметка на това до момента вече има 6 родени дечица, което при населението от 515 души си е истински бейби бум.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене