Жена засякла Сертов в музей край Петрич

58354-interpol-izdirva-petko-sertov-(snimka)-272841_620_348

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов е посетил музея „Самуилова крепост“ миналата събота по обед, 6 декември, разкри пред „Преса“ вчера уредничката на националния парк Юлия Маркова. Ако тя не се е припознала, означава, че изчезналият на 5 декември експерт по национална сигурност е бил в България ден след като колата му била засечена от камера да минава границата с Гърция.

По думите на Маркова Сертов пристигнал със сребрист автомобил, който по цвят съвпада с този, с който за последно е бил видян. Той бил придружаван от друг мъж на средна възраст, по-висок от него и видимо по-млад. Маркова добре си спомня миналата събота, защото те били първите посетители. А след тях през целия почивен ден дошли само още трима-четирима души.

Двамата мъже оставили автомобила на паркинга и влезли в музея. Първоначално подминали касата и уредничката ги извикала, за да си платят. Казала им цените на билетите, а също и че има отстъпка за пенсионери. Спътникът на Сертов шеговито отбелязал, че все още работят и не са за пенсионерски билет. Извадил 4 лв. и платил двата входни талона. Маркова разказала накратко за забележителностите и гостите тръгнали да разглеждат.

„Аз се загледах в мъжа (Петко Сертов – б.р), защото физиономията му ми бе позната. Първоначално го помислих за един бивш министър от служебното правителство, май за този на вътрешните работи (Йордан Бакалов – б.р.). В неделя обаче, когато вече се разбра, че е изчезнал Петко Сертов, разбрах, че всъщност е бил той. През цялото време мъжът нищо не каза. Направи ми впечатление, че има нежни ръце“, спомни си вчера Юлия Маркова.

Докато били в крепостта, двамата непрекъснато си говорели, не личало да са притеснени от нещо, да са ядосани, да имат някакъв проблем. След около половин час си тръгнали.

„В музея има камери, които записват посетителите“, каза още Маркова. Нито тя обаче, нито някой от останалите четири-пет служители знаели как да прегледат записите, за да установят със сигурност дали действително въпросният господин е бил Петко Сертов. Тя сподели, че вероятността да се е объркала е минимална.
След като мистерията с изчезването на знаковия контраразузнавач отекна в цялата държава, Маркова все пак попитала охранителя на крепостта дали е запомнил двамата мъже от онази събота. Той обаче казал, че не се е вгледал в лицата им и не може да потвърди.

Този петък уредничката на музея се свързала с директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и му споделила за случката. „Молбата Ӝ беше това да се разгласи, за да знае съпругата му, че е жив и да не се притеснява“, каза пред „Преса“ проф. Димитров.

Той каза още, че с него вече се е свързал служител на ДАНС, който се е интересувал с каква информация разполага.

Малко след 15 ч. вчера полицаи са посетили „Самуиловата крепост“, разпитали са уредничката и изгледали записите от охранителните камери. На този етап нито може да се потвърди, нито да се отрече, че въпросният мъж е бил Петко Сертов.

Оказало се, че записващата техника била настроена да изтрива записите на всеки седем дни, обясни Юлия Маркова. Така че кадрите, направени в периода от 1 до 7 декември, са изчезнали. А човекът, за когото се твърди, че е Сертов, е бил в крепостта на 6 декември.

В момента налични са записите от 8 декември насам.

Полицаите останали повече от два часа в музея, допитвали се и до компютърни специалисти, за да се види дали картината може да се възстанови. Проверки ще се правят и в следващите дни.

Националният парк-музей се намира край Петрич. Преди три дни от службите заявиха неофициално, че автомобилът на Сертов е бил записан от две камери. Около 18,30 ч. в деня на изчезването му – 5 декември (миналия петък – б.р.), колата на Сертов била засечена от камера в района на зеленчуковата борса в петричкото село Кърналово. В 20 ч. същата вечер втора камера е записала автомобила на граничния пункт Кулата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене