Банскалии строят дървен параклис в Пирин върху останки на древен храм

Вярата на банскалии е отколешна. И е неотменна част от силата, ежедневието и успеха на местните хора. Затова и те не спират да вдигат нови храмове в града и околността. С благословението на Неврокопския митрополит Серафим и с разрешението на Национален парк „Пирин“ и Община Банско започна възстановяването на раннохристиянската църква „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“.

Молитвеният дом е унищожен по време на турското робство, намирал се е в местността Лисичетата в Пирин планина. Тук някога е имало цяла махала с местни жители, които са се молили за здраве, берекет и благоденствие в стария храм до неговото унищожаване. Това богоугодно дело е на банскалии от набор 1954 г., които почистиха района, където откриха останките от древната църква. Точно върху тях направиха основната бетонна плоча на бъдещия параклис, който се намира до завоя за отклонението към вилата на ВиК.

„Благодаря на всички вярващи за инициативата да възкресим стария храм. Благодаря и на тези млади хора, които оказват финансова помощ за построяването на параклиса. Всеблагият Бог да укрепва всички в спасителната вяра! Човек трябва да претворява вярата си в дела“, заяви иконом Георги Касапинов от Банско, който съдейства за благородното дело на съгражданите си. Той разкри, че храмът ще е само от дървен материал, тъй като се намира на територията на НП „Пирин“.

Параклисът ще е като вече изградения храм „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, който се издига в местността Тодорова орница, при разделянето на пътя за двете хижи – „Бъндерица“ и „Демянишка“. Тук също е имало стара църква с това име, която най-вероятно е дала името и на връх Тодорка. /Илинден прес

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене