Стотина протестираха срещу фирмите изкупвачи в Хаджидимово: Срамен рекорд! Оцениха тютюна на Валентин Петелов с най-ниската цена в България от 2,50 лв.: Плаче ми се, живи ни погребаха, живея с 5 лв. на ден

287-06-07-01-01Валентин-Петелов-от-Теплен-донесе-убийственият-си-протокол-на-протеста-в-Хаджидимово-copy

Щом на пазара стъпиха ”Плевен БТ” и „Кърджали БТ”, за които се говори, че са на Пеевски, цените се сринаха наполовина, заяви бунтар №1 Иван Сабахлъков

 На протеста в Гърмен хора на Мименов ме блъскаха, дърпаха и ми крещяха да му се извиня, оплака се Ангел Гроздарев

Оценители „убиха” тютюнджията Валентин Петелов от хаджидимовското село Теплен със средна цена от 2,50 лв. на кг за неговите 714 кг произведен тютюн. Оценката е на експерти от изкупвателната фирма „Кърджали БТ”. Те станаха рекордьори  по най-ниско оценен тютюн. В 714-те килограма тютюн на Валентин Петелов експертите  са оценили, че има едва 13 килограма първо качество, 177 второ и  рекордните 450 кг трета класа, чиято цена е 2 лв. за килограм. Повече от 11%, или 72 килограма, експертите са зашили на Валентин Петелов неплатимо количество тютюн, при положение че допустимият от закона  процент на неплатимото количество е 6%.

„Така с тази оценка, направена на око, експертите от  „Кърджали БТ” удариха тавана на наглостта в съсипването на труда на едно семейство, което в крайна сметка се оказва, че е работило от февруари до септември за 1605 лв. Сума, която навярно е половината от заплатата на въпросните експерти без рушветите, подкупите  и почерпките, които вземат от бедните тютюнджии, за да бъдат по-благосклонни към тях при оценяването”, недоволстваха хората от Хаджидимовско.


„Направо ми се плаче. Не можах да си прибера тютюна, защото веднага го натовариха на камиона и го откараха. Тези хора направо живи ни погребаха с тази цена. До догодина, до следващата продажба на реколта 2015 финансовият лимит в семейството ми е 5 лева на ден, без да слагам пари за данъци, ток, вода, задължения към банки, за оран, за торове, за полиетилени и препарати за следващата реколта тютюн”, коментира пред „Вяра” Валентин Петелов.

С протокола си от продадената продукция той пристигна на протеста на тютюнопроизводителите в Хаджидимово,  организиран от Асоциацията на производителите на тютюни от сортовите групи „Басми” с председател Иван Сабахлъков.

 

„Това е първият в България протокол с толкова ниско оценен тютюн. Тези хора изобщо дават ли си сметка, че обричат на пълна гибел едно младо семейство, което през 2015 г. трябва да живее на вересия? Ето затова сме тук, ето затова протестираме, защото народът е  престъпно мачкан от фирмите изкупвачи. Убеден съм, че има картелно споразумение между тях. Докато на пазара бе само гръцката „Михайлидис”, изкупната цена при тях бе до 5.50 лв. за кг, имаше и по-хубави тютюни, които бяха оценени  и до 6.50 лв. за кг. Неплатимите количества също бяха в рамките на допустимите от закона 6%. Щом на пазара стъпиха ”Плевен БТ” и „Кърджали БТ”, за които се говори, че са на депутата от ДПС Делян Пеевски, цените се сринаха наполовина. А този протокол с 2.50 лв. за кг е върхът на унижението и незачитането на човешкия труд”, заяви председателят на Асоциация „Басми” Иван Сабахлъков.

Асоциацията на Сабахлъков проведе протестен митинг в събота, ден след като такъв проведе и асоциацията на Арбен Мименов – кмет на община Сатовча и председател на производителите на ориенталски тютюни в България.

Протестиращите тютюнопроизводители, които се събраха едва около стотина в Хаджидимово, заявиха че протестът им е бил бламиран от хората от ДПС, вместо всички да са заедно и на двата протеста. ”Като разбраха, че готвим протест в събота, Мименов, кметове и депутати от ДПС взеха решение да организират също протест и той да е ден преди нашия. Нямам обяснение защо се процедира така, защото исканията и целите са ни едни и същи, както и производителите от региона ни. Ние, разбира се, като заинтересовани лица присъствахме на петъчния протест, но след него активисти на ДПС зазвъняха по телефоните на хората от района, за да ги убеждават да не ходят на протест в Хаджидимово, защото той бил проведен в петък край Гърмен”, коментираха масово протестиращи, които се събраха в Хаджидимово. „Аз съм доволен, на площада има хора от всички населени места. Микрофонът е достъпен за всички, за да изразят всякакви мнения. Ние не целим да пълним площади и да каним всички възможни медии да ни отразяват, за да привличаме внимание и съжаление. През следващата седмица ще се срещна със земеделския министър Десислава Танева и ще представя нашите искания, които не се различават от тези, които Арбен Мименов й е представил. Държа обаче министър Танева да чуе и нашите предложения и виждания, като се надявам да сме в помощ, защото такива глобални проблеми не се решават само с искане и даване на пари от държавата. В повечето случаи те потъват и пак няма”, заяви Иван Сабахлъков

„Дайте ми микрофона, за да си кажа и аз мъката. В петък на протеста при Гърмен само като казах две думи, защитници на Мименов се нахвърлиха върху мен, дърпаха ми микрофона, блъскаха ме, дърпаха ме да ме свалят от ремаркето, което ползваха депутатите за трибуна. Тези хора, без да знаят какво имах намерение да им кажа, крещяха срещу мен като обезумели и ми натякваха многократно, че съм длъжен да се извиня на Мименов, без изобщо да съм го обиждал”. Извиних се на Мименов и той успокои хората си”, разказа от микрофона тютюнопроизводителят от Гърмен Ангел Гроздарев. И продължи:

„Това, което исках, сега ще кажа свободно тук и то е, че всяка година Арбен и ние като производители сме на барикадите и си говорим и обещаваме едни и същи неща, а именно – че никой не проявява интерес да реши проблемите на  тютюнопроизводителите и че една и съща плоча си я въртим вече 13 години. Тези хора, които за пореден път си изпяха старата песен в петък от ремаркето при Гърмен, бяха на власт мандати наред и ако искаха, щяха да направят нещо за земеделския и тютюневия сектор. Сега след дъжд качулка пак правим стачки, и то като видяха, че правителството на Борисов и в частност министър Десислава Танева се заема сериозно с проблемите в тютюневия сектор”, допълни Гроздарев. Измежду протестиращите се чуха и коментари, че ниските изкупни цени тази година, както и двойно увеличеният процент на неплатимите количества е провокация за умишлено създаване на напрежение, недоволство и бунтове сред тютюнопроизводителите, което скъпо и прескъпо плащат и тази политическа екстра отново обикновените хора, които разчитат да се изхранват с тютюнопроизводство и земеделие.

Протестиращите тютюнопроизводители на площада в Хаджидимово коментираха още, че протестът край Гърмен бил за тях чисто политическо мероприятие на ДПС въпреки проформа отправените призиви да не се политизира.

”Уж исканията ни са едни и същи, уж всички тютюнопроизводители се печем на един огън и еднакво страдаме от своеволията на фирмите, а отново се подлагат динени кори, отново има задкулисие и борба за надмощие, заради което пак сме разделени на асоциация на Арбен и асоциация на Иван. Нима няма място под небето и за двете асоциации, нима не можем заедно да отстояваме интересите си, защо ни делят политиците?”, се питаха ръководителите и членовете на новоучредената  асоциация „Басма” в Хаджидимово, които предварително се обявиха за надпартийна структура, без политически фигури в ръководството си. От микрофона Иван Сабахлъков заяви, че решението на проблемите на земеделските производители и на тютюнопроизводителите е само едно и то е Европа.

„Политиците ни с ръка на сърцето да признаят в Брюксел, че българското село е патриархално, че трябва незабавно да се отворят  европейските фондове за подпомагане на селското стопанство и селските райони, че качествена и модерна селскостопанска техника трябва да има във всеки двор, а не да купуваме на гърците старите трактори бракми и по полето да обикалят тук-там сред теглените от крави, коне и магарета плугове ръждясали и отдавна излезли от строя трактори „Болгар”. Няма да се предадем, не искам да се примиряваме с думите на Вапцаров: „Ако падна, друг ще ме смени”, защото никой не смени Вапцаров. Продължаваме да отстояваме правата си, които ние сами трябва да си извоюваме, а не да молим държавата да е арбитър между нас и фирмите. Не искаме кметове и костюмари. Тези от ремаркето край Гърмен показаха, че искат само да са водачи, а ние искаме да работим и за труда си да получаваме реални пари, и то от първа ръка без посредници и комисионери, допълни още Сабахлъков.

Според него голяма част от селскостопанските производители не знаят какво е проект и европейска програма или фонд.

”Хората от Брюксел в предния програмен период ни отпуснаха пари за селските райони и за подпомагане на селскостопанските производители, но парите отидоха при шепа богоизбрани хора, които построиха хотели, купиха си джипове, яхти, имоти и др., а до обикновения производител не стигна нито едно евро”, заяви на протеста в Хаджидимово Иван Сабахлъков.

„Къде му са на Башев обещаваните миналата година по 3.50 лева премии за килограм? Биеха се в гърдите и обещаваха, за да излъжат народа да гласуват за тях. Сега отново същите хора пак яхват протестите и пак обещават, за да трупат политически дивиденти. Башев обаче сега си има над 250 овце, овчарници, земи, хотели, получава субсидии и продължава да строи, без някой да го попита откъде са му парите. А ние какво имаме, и тютюна не можем да си продадем на нормални цени. Всеки нормален човек с право би си помислил, че сегашните безбожно ниски цени, както и набързо организираният протест са провокация на ДПС срещу сегашното управление на държавата”, заяви Рифат Кичюков от Рибново, който бе категоричен, че миналата година е изгубил над 7000 лева заради внесеното от Башев в МЗХ предизборно предложение за производители с до 2000 кг тютюн да получат 3.50 лева премии за кг, а тези, произвели над 2000 кг, да получат премии по 2 лева за кг. Кичуков призна, че неговото семейство отглежда много декари тютюн, боб, диня в землището на с. Копривлен. Тази година само тютюнът му е 6 декара и килограмите са пак над 2000.

„Няма да продам тютюна си на тези цени и при това разделение относно премиите. Ако нещата не се оправят, тази година знам как да си съхраня продукцията, за да я продам следващата, защото вярвам, че това правителство ще направи решителни реформи, за да гарантира сигурността на производителите и продукцията им”, заяви Рифат Кичуков от Рибново.

От седмица Асоциацията на производителите на тютюни от сорта басми – „Басма”, е регистрирана официално, документът на законно регистрираното сдружение е представен в МЗХ, а оттам то е прието за пълноправен член на Консултативния съвет, който се провежда в Министерството на земеделието”, съобщи на протеста в Хаджидимово в събота добрата новина председателят  на „Басма” Иван Сабахлъков.

Производител от Рибново: Кой покани мутрите от ДПС на протеста при Гърмен? Опитаха да ни стресират, а крайната цел е да свалят кабинета, ДПС и БСП са като скачени съдове

Ето какво писмо се получи в редакцията на „Вяра” след двата протеста на тютюнопроизводителите от Неврокопско

Уважаема редакция, искам да попитам

Кой покани мутрите от ДПС на протеста на разклона при Гърмен,  та нали те ни отрязаха главите? Сега Башев и сие се явяват спасители на диска на Имамов, който се върти в неговото дисково пространство и всяка година говори едно и също как може кметът на Сатовча да ни представлява и колко много е направил той за тютюнопроизводителите. Та нали Пеевски му плаща да смекчава всички удари и атаки за цените – вижте как ни заблуждава – откара ни на брега на р. Места и не ни даде вода да пием. Евала на областния Бисер Михайлов,  който каза самата истина. Ако си пазите записите от миналите години и ги сравните, ще видите, че тези от ДПС говорят едно и също, но забележете, че догодина пак ще сме там и пак ще си говорим същото. Те не искат богат електорат, те ни искат бедни, за да ни манипулират и да ни командват. Болно ми е, че нямам друга алтернатива, няма какво да се работи иначе… Спомнете си  само колко пъти ДПС имаха свой министър на земеделието и депутатите  от ДПС не можаха да напишат и приемат закон за тютюна въпреки мнозинството си и с царя, и с БСП?????  Схемата е проста и напълно приложима – всяка година да се увеличава цената на тютюна с по 1 лв. и като се стигне тавана на цената, да се спре и се продължи с увеличения размер на инфлацията, то какво друго се иска, това е съвсем простата  аритметика, но няма да стане, защото са продажници всички. 50% от хората в петък на протеста на ДПС на разклона за Гърмен бяха платени, а другите 50% политически  зависими кметове, общински съветници, цели администрации. Отново с машинации се опитват да лъжат и да стресират хората, а крайната цел е сваляне на правителството. Няма развод между БСП и ДПС, никой да не се заблуждава, двете партии си остават скачени съдове, защото имат общи далавери и общи интереси.

Ваш редовен читател от с. Рибново

Страхувам се да напиша името си заради последствията.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене