Преглед на националния печат

печат

„Труд“

България остава без резерви от газ напролет

Заради липса на достатъчно средства държавната компания „Булгаргаз“ планира да използва всички свои резерви от хранилището в Чирен до края на зимата. Компанията е уведомила за това министерството на енергетиката.

 

Проверяват камери в Гърция за изчезналия Петко Сертов

Петко Сертов е видян за последно на 5 декември. Оттогава следите му се губят. Властите в Гърция проверяват камерите по пътищата им, за да проследят движението на автомобила на изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов. Вчера вътрешният министър Веселин Вучков потвърди, че колата е напуснал на 5 декември вечерта територията на България през ГКПП Кулата в посока Гърция.

 

„24 часа“

Осигуряването в частен фонд вече ще е по желание, НОИ може да прибере 7 млрд. лв.

Осигуряването в частен пенсионен фонд за втора пенсия вече няма да е задължително за хората, родени след 31 декември 1959 г. За това се разбраха вчера правителството и синдикатите.

 

Борисов и Меркел прокарват пътя на газа

Как руският газ да бъде привлечен отново да минава през България, но без страната да се превръща в заложник на споровете между Москва и Брюксел? Като “Южен поток” стигне само до българския бряг, а край Варна бъде създадено хранилище, собственост на Европейската комисия, от което тя да продава и разпределя горивото за европейските страни.

 

„Сега“

От 2015 г. и вноските за втора пенсия ще могат да се прехвърлят към НОИ

От 1 януари всеки, роден след 31 декември 1959 г., ще може да избира дали да продължи да се осигурява за втора пенсия в универсален пенсионен фонд, или вноските му да отиват единствено в Националния осигурителен институт. Работещите тежък труд също ще избират дали да се осигуряват в професионален фонд, или само в първия стълб.

 

ДАНС все пак ще може да подслушва

Управляващите свириха пълен отбой от идеята да се ограничи безконтролното подслушване, от което няма никакъв ефект в борбата срещу организираната престъпност. „Сега“ научи от депутати, че ДАНС ще продължи да ползва специални разузнавателни средства (СРС), но уж само в рамките на контраразузнавателните й функции, както и срещу течове на информация от специализираната служба за подслушване – Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО).

 

„Монитор“

Разделят учебниците за първи и втори срок

Учебниците да се разделят на две – за първия и втория срок на учебната година. Тази мярка предлагат родители с цел да се намали тежестта на раниците на децата. „Идеята да не носят децата нещо, което в момента не изучават”, обясни гл. редактор на „Академика БГ” Евелина Гечева.

 

Ходим с метро на ски във Витоша 

Метрото ще вози софиянци и туристите директно до ски пистите в полите на Витоша. Това ще се случи, когато бъде построено разширението на подземната железница от Бизнес парка до магазина за домашно обзавеждане и мола край Околовръстното. От спирката пък туристите ще се качват директно на Симеоновския лифт, който ще бъде удължен, каза главният архитект на София Петър Диков при представянето на проектобюджета за 2015 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене