Образът на Свети Мина се появи на спирка в Кюстендил

В Кюстендил продължава брандирането на автобусните спирки. С нов облик е мястото за изчакване на автобусите при черквата „Свети Мина“ в града под „Хисарлъка“. Спирката е посветена на православния храм и на светеца войн.

С помощта на модерната технология от православния храм са пренесени образът на „Свети Великомъченик Мина“, част от иконостаса и стенописите.

Жителите и гостите на Кюстендил, престояващи в района на спирката, могат да видят и образите на възпоменателните мраморни плочи, поставени през 1934 година при западния вход на храма, върху които са изписани имената на загиналите за родината офицери и войници от Кюстендил.

„Храмът на Свети Мина е място, което от години е обект на поклоннически туризъм. Тук винаги идват гости от цяла България. На тази спирка са част от стенописите в храма“, каза творецът Евгени Серафимов, ръководител на школата „Новите майстори“ и главен двигател за новата визия на автобусните спирки в града.

По думите на художника по този начин се развиват визитките на Кюстендил, чрез което всеки човек може да види една съвременна визия.

През месец май бяха преобразени и спирките на „Стамбол капия“. „Любимите пеещи жътварки изпращат всички, които излизат от града и само след няколко минути ще се озоват сред равното кюстендилско поле. От тази спирка и аз тръгвах за село като дете и ми е много на сърцето. Колко естествено стоят чакащите пътници с кошници плодове и кофи с разсад на фона на зрялото жито, запечатано от Майстора“, каза по този повод Евгени Серафимов.

Сред брандираните спирки са и тези при кооперативния пазар, които разказват за Празниците на Кюстендил, както и спирката при влизане от София – „Спирка за шедьоврите на Майстора“. Предстоят още изненади за жителите и гостите на града.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене