Нов живот за Пътеката на здравето в „Хисарлъка“

Група кюстендилци работят по идеята за възстановяване на „Пътеката на здравето“ в лесопарк „Хисарлъка“, предава „Фокус“. Доброволците са обединени във фондация „На открито“, основана в края на 2022 година. Към момента тя се представлява от трима души, но е резултат от по-дълъг процес на осмисляне и опит за насочване и организиране на гражданската активност, в който са участвали повече хора.

„Тримата сме Златимира Симеонова – архитект, Борислава Янакиева – предприемач, Васил Маджирски урбанист. Обединени сме на приятелски принцип около желанието ни да допринесем за по-добра градска среда. Мотивира ни това, че с натрупано знание, опит и контакти можем да осъществим проекти, с които да дадем добавена стойност на града ни“, споделиха от фондацията.

Те работят върху инициативи, които целят трансформиране на компрометирани градски пространства чрез специфични за тях намеси, а фокусът е град Кюстендил.

„Проектът, с който започнахме беше за възстановяване на “Пътеката на здравето“ в Хисарлъка. Той беше разработен от мултидисциплинарен екип от архитекти, урбанисти, артисти, дизайнери, спортисти, активисти и местни граждани и беше представен по време на работна група в Община Кюстендил в началото на 2023 година. Проектът стартира благодарение на подкрепата от Община Кюстендил и САБ-Кюстендил и с осигуреното финансиране от Сдружение по туризъм – Кюстендил“, казаха доброволците.

Самата Пътека на здравето е популярно място за разходка още през 30-те години на миналия век с името “Любовната алея“. През 2005 година Петър Костадинов предлага проект, който да обогати пътеката с нова функция. Целта му е да се създаде възможност за физически, дихателни и умствени упражнения, които да укрепят човешкото здраве. Предложението му включва седем площадки със съоръжения за раздвижване и указателни табели с инструкции за използването им, както и кътове с пейки за отдих. Идеята му не се реализира напълно, но въпреки това новоизградената пътека е припозната от местната общност.

В момента “Пътеката на здравето“ е ключова връзка между западните жилищни квартали и Хисарлъка. Съществуващите спортни площадки по продължението й са неподдържани и повечето табели и съоръжения са разрушени. Напоследък се забелязва нуждата и желанието на местните пътеката да бъде възстановена.

„Нашата инициатива е следствие от необходимостта за обновяване и поддържане на пешеходния маршрут. Идеята се затвърди по време на общественото обсъждане за опазване и развитие на парк “Хисарлъка“, което “Сдружение по туризъм – Кюстендил“ организира през юли 2022, последвано от организирането на работната група в Община Кюстендил за създаване на “Визия за развитие на Хисарлъка““, казаха от фондацията.

Проектът за обновяването на пътеката включва възстановяване на седемте площадки за спортни активности. Стремежът ни е да следваме установената концепция от вече познатите ни варианти. Нашето предложение включва подмяна на указателните табели, с нов и по-лесно достъпен графичен език, преизграждане на спортните съоръжения по оригиналния проект, както и поставянето на нови пейки.

Целта на проекта е да подпомогне подобряването на условията за масов спорт. Описаните упражнения са съгласувани със спортни консултанти. Включват инструкции за загрявка, за използване на уредите с различна степен на натоварване и за придвижване между площадките.

Проектът за новите елементи е възложен от общината и е разработен от мултидисциплинарен екип от експерти в областта на градоустройството, архитектурата и дизайна, културни дейци и ентусиасти. Участниците са част от различни организации, работещи на местно и национално ниво и са обединени около каузата да подобряват градската среда и да обогатяват културния живот в град Кюстендил. Ролята на фондация “На открито“ е координационна, организационна, административна и изпълнителна.

Проектът е съгласуван и одобрен от главния архитект. Дървените табели, съоръжения и пейки са почти готови. Графичните материали са в процес на изработка от графичен дизайнер. Предстои довършване на проектираните елементи, почистване и оформяне на седемте площадки и монтаж.

Екипът на Фондация „НА открито“ има и друга, вече реализирана инициатива, осъществена през ноември 2023. Тогава са засадени растения в градинката при паметника на Ильо Войвода.

„По време на кампанията бяха почистени и подменени изсъхналите растения от вида Ligustrum. Дейността беше продължение на вече многогодишната инициатива на Бояна Василева, Явор Василев, Евгени Серафимов и Лилия Серафимова за почистване на зелени градски площи от отпадъци и самонастанила се растителност. Проектът се осъществи с участието на доброволци, дарени средства от бизнеса в района, както и със съдействието на Община Кюстендил за извозване на отпадъците“, допълниха от екипа на фондацията.

Те работят и по други проекти, които са все още на концептуално ниво.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене