(Не)познатият враг – диабетът

Диабетът е заболяване, засягащо милиони хора по света. Той представлява не просто проблем с нивата на кръвната захар, а много по-комплексно заболяване, водещо след себе си много усложнения. Диабета се дели на два вида. Тип 1, който е автоимунно заболяване и тип 2, който е свързан с начина на живот и метаболизма. Има и трети тип, но той се повявява за кратко при бременните и ще се спрем на него по-късно. Въпреки различния начин, по който възникват и двата типа диабет имат сериозни и дългосрочни последици за здравето и организма.

 

Особеното при диабета е в това, че може да се развива в организма без никакви симптоми. Тихото му развитие го прави истински опасен, понеже уврежда основни органи като сърцето, бъбреците и очите. Възможно е с години да живеете с диабет без дори да подозирате, докато не настъпи някое по-тежко усложнение. Това е и основната причина, поради която ранната диагностика и честите прегледи са от огромно значение.

 

Разбирането на диабета изисква да разбирате и факторите, които водят до неговата поява. Въпреки че съвременната медицина предлага много начини за контрол на заболяването, превенцията и информираността са важни за намаляне на случаите на появата му. В следващите редове ще ви помогнем да разберете диабета, да вземете мерки против появата му, или ако вече сте диагностицирани – да живеете с диагнозата по вйзможно най-спокойния и пълноценен начин.

 

Източник на изображение: FreePik.com

 

Видове диабет

Диабетът е състояние, при което организмът не може да регулира ефективно нивата на глюкоза в кръвта. Съществуват три основни типа диабет, всеки от които има своите особености. Разпознаването на различните типове е от огромно значение за правилната диагностика и лечение.

Диабет тип 1 – Автоимунен диабет

Това е хронично, автоимунно заболяване, при което имунната система атакува и унищожава бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Инсулинът е хормон, регулиращ кръвната захар и без него организма не може да използва глюкозата като енергиен източник. Това води до опасно високи нива на кръвната захар.

 

Този тип диабет в повечето случаи се проявява още в ранна детска възраст, но не е изключено да се развие и при възрастни. За облекчаване на симптоматиката се налага да се правят ежедневни инсулинови инжекции, или да се използва инсулинова помпа, както и редовно да се проследява нивото на кривната захар.

 

Повече информация за този тип диабет и продукти и хранителни добавки, подходящи за употреба от хора, които са диагностицирани с него, може да намерите на страницата на ForLife.

Диабет тип 2

Диабет тип 2 е най-разпространената форма на диабет и се дължи най-вече на метаболитни нарушения. За разлика от автоимунния диабет, при диабет тип 2 панкреасът продължава да произвежда инсулин, но клетките в организма придобиват резистентност към енговото действие. Това води до натрупване на глюкоза в кръвта.

 

Основните рискови фактори за появата на диабет тип 2 са наднорменото тегло, заседналия начин на живот, нездравословното хранене и генетичната предразположеност. За облекчаване на симптомите, трябва да се промени коренно начина на живот, като здравословното хранене и физическата активност са задължителни. Изписва се и медикаментозно лечение за контрол на кръвната захар.

 

Хранителните добавки и специализираните продукти създадени така, че да бъдат сладки, но да не съдържат захар и всъщност дори да са полезни за организма, се препоръчват на страдащите от метаболитни заболявания любители на сладкото. В сайта на ForLife ще откриете много подобни предложения.

Гестационен диабет

Гестационният диабет се развива по време на бременност и обикновено отшумява след раждането. Състоянието се характеризира с повишени нива на кръвната захар, които могат да бъдат опасни както за маъката, така и за плода. Гестационния диабет се лекува с промени в диетата и повишена физическа активност, а в редки случаи и с инсулинова терапия за контрол на кръвната захар.

 

Всеки вид диабет изисква индивидуален подход, но общото средство за справяне със симптомите са правилното хранене и физическата активност. Когато приемате качествена и полезна храна и се движите повече, вие намаляте риска не само от диабет, а и от много други заболявания.

Влияние на начина на живот

Начина на живот и ежедневните ни навици, влияят изключително много върху общото ни здравословно състояние. Особено при диабет тип2, който е тясно свързан със затлъстяването, стреса и липсата на физическа активност. Промените в начина на живот не само могат да предотвратят появата на диабет, но и облекчават състоянието.

Хранене и диабет

Диетата е един от най-важните фактори за контрол на диабета. Изборът на храни с нисък глекимичен индекс е от значение. Хранителните режими богати на фибри, полезни въглехидрати и протеини, помагат за поддържане на балансирани нива на кръвната захар.

Физическа активност

Редовната физическа активност не е за подценяване в борбата с диабета. Честите упражнения имат положителен ефект върху метаболитните процеси в организма и усвояването на глюкозата от мускулите.

Стрес

Стресът е един от основните фактори за появата на повечето здравословни проблеми. С полезни практики като медитация, йога, техники за дишане и др. понижавате нивата на стреса в организма си.

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search