Нужно ли е да декларираме доходите при продажба на недвижим имот?

Както при всяка финансова сделка, така и при продажба на недвижим имот е необходимо доходите да бъдат декларирани. Независимо дали става въпрос за жилище, или на продажба подлежат друг тип имоти, като търговски обекти, гаражи и офиси, съгласно българското данъчно законодателство, тези сделки трябва да бъдат оповестени и върху сумата да бъде наложен данък.

Научете повече за това в кои случаи се декларира дохода от продажба на недвижими имоти и в кои такъв данък не е дължим към НАП в следващите редове, споделени от екипа на XNVD.BG.

В кои случаи е дължим данък върху печалбата от сделки с недвижими имоти?

Необходимостта от внасяне на данък при продажба на недвижим имот произтича от ЗДДФЛ (Закон за данъците върху доходите на физически лица) и ЗМДТ (Закон за местните данъци и такси). Те гласят, че при реализация на доход от покупко-продажба, трябва да бъде деклариран. Най-важните особености по темата, с които трябва да бъдете запознати, са следните:

  • декларирането се извършва чрез попълване на годишна данъчна декларация, където трябва да се въведе цялата получена сума, която да се обложи с данъчна ставка от 10 %;
  • на деклариране подлежат продажбите на всички типове имоти, като жилища, офиси, селскостопански, производствени, горски и други сгради;
  • внасянето на задължението се извършва от 10 януари до 30 април към НАП, като можете да разберете в тази статия повече информация за времето и метода на деклариране;
  • можете да внесете сумата както на място, така и електронно, като по втория начин имате възможност да се възползвате от 5 % облекчение, ако отговаряте на конкретни условия.

Важно е да знаете, че за подаването по електронен път ще се нуждаете от ПИК (персонален идентификационен код).

Има ли изключения, определени от данъчното законодателство?

Има случаи, при които не е необходимо да декларирате доходите от недвижими имоти, като при ситуация, в която срокът между покупката и продажбата е по-дълъг от 3 години. За целта обаче е нужно недвижимото имущество да разполага със статут на жилище.

Не се дължи данък и в други случаи, като продажба на горски и селскостопански имот. Тук разликата между покупката и продажбата трябва да бъде поне 5 години.

Данъчното законодателство определя и друга ситуация, при която не се дължи данък при продажба на недвижим имот. Когато той е придобит чрез наследство или завет.

Можете да се посъветвате с правен консултант относно специфичните условия за ползването на данъчни облекчения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене