100 години от градежа на черквата „Възнесение Господне“ в с. Хърсово

Жители и гости на благоевградското село Горно Хърсово се събраха на храмовия празник на черквата „Възнесение Господне“, която днес навършва 100 години откакто е съградена с много доброволен труд и дарения от местните хора.

„През 2024 година завършва целия цикъл около построяването на черквата. На 12 октомври 1924 година официално е осветена. Строителството и продължава 2 години – от 1922 до 1924 година. Съградена е с общи усилия на местните хора, дарения, доброволен труд. Първоначално е носела името на свети пророк Илия, но след пророчески сън на баба от селото, 2 месеца след като е построена, вече носи името Възнесение Господне, което е одобрено от Митрополията и така до днес“ – каза за Радио Благоевград Евелина Христова от черковното настоятелство. Божият дом има дълга и пълна с обрати история, но през цялата си 100-годишна история местните хора са направили много подобрения и променят облика и.

Кметът Иван Николов е амбициран, заедно със своите съмишленици да събират средства за изографисването на черквата. „Радвам се, че подобрихме външния вид на нашия храм и целия район около него. Хората влагат много труд и средства и работят за това всяка година да има сериозни подобрения“.

7 бяха жертвените животни, които дариха местните хора, а курбанът бе приготвен от Фимка Павлова. „35 години правя курбани по празници. Не е лесно в юнската жега да висиш край казаните, но го правя с много любов и желание за хората. А когато те ми кажат, че е бил вкусен – изчезва умората ми и преминава в радост“ – каза Фимка.

За доброто настроение на празнуващите се грижеше оркестър, извиха се кръшни хора.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене