Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам

ГЕРБ излъчва преговорен екип за сформиране на правителство

ГЕРБ излъчва преговорен екип за срещи с партийно представените партии – Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Кабинет ще има, премиерът ще е от ГЕРБ, аз няма да се кандидатирам. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

„Победата на партията е категорична. Не е време за самохвалство и егоцентризъм, нито за противоборство между институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ултимативното говорене и биенето в гърди, сърдитите и дезертиралите – не е време за тях. Светът е във война и пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени“, посочи той.

„Над 11% сме над втория, а си задаваме въпроса дали ще има правителство. Имаме обаче един депутат по-малко. Интересно ми е как колегите от малките партии, които бързат да кажат, че няма да участват в кабинет, но няма да участват в такъв. Те могат да говорят от името на народа, но не и ние. ГЕРБ не го прави“, подчерта Борисов.

ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: ГЕРБ-СДС печели вота, седем партии влизат в парламента

Томислав Дончев заяви, че победата е важна. „В 174 общини печели ГЕРБ-СДС. Случи се след години опити, голяма част от институциите неуспешно опитаха да унищожат нашата партия. Първият е първи, дори да е с един процент разлика, въпреки опитите да се внуши друго, в това състезание си има ред. Подкрепата за нас се върна във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе. Преференциалният вот е от голямо значение – Рая Назарян има 1000 повече от Лена Бориславова. Георг Георгиев има два пъти повече преференции от Кирил Петков в Перник“, заяви той.

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила на вота за народни представители и евродепутати. На изборите за НС коалицията печели 24.70% от гласовете, а за ЕП – 23.54%, сочат окончателните резултати на ЦИК при 100% обработени протоколи.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1922722258162714

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене