ЕИБ ще консултира България за новите водноелектрически централи при Батак и Доспат

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави консултантска помощ при подготовката за изграждане на две големи помпено-акумулиращи водноелектрически централи в югозападната част на страната – при Батак и Доспат, съобщиха от пресцентъра на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК).

От НЕК обясняват, че всеки от тези два нови възобновяеми енергийни източника ще осигури допълнителни производствени мощности от около 800 мегавата (MW) и ще повиши капацитета за съхранение, като по този начин ще укрепи доставките на електроенергия в България и ЕС.

Днес е подписано споразумение между НЕК и ЕИБ, като Консултантската служба на ЕИБ – като основен партньор на Консултантския център InvestEU на ЕК – ще проучи техническата пригодност и икономическата жизнеспособност на двата проекта, а също така ще оцени и техните предимства и рискове. Така НЕК ще вземе информирани решения от съществено значение за развитието на двата проекта, казват от държавното предприятие.

На срещата е присъствал служебният енергиен министър Владимир Малинов и изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев.

Консултантската подкрепа за НЕК потвърждава ангажимента на ЕИБ за устойчиво екологично и енергийно преобразуване в целия ЕС.

Вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис е казал, че двата проекта могат да окажат „сериозно положително отражение върху енергийния микс на България и да повишат стабилността на електропреносната й мрежа, като същевременно подсилят цялостната инфраструктура на европейската енергийна мрежа‟. От своя страна министър Малинов подчертал, че партньорството между ЕИБ и МЕ е от ключово значение за реализацията на им.

Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) може не само да генерира водноелектрическа енергия, но и да я съхранява и след това да я подава към електрическата мрежа при необходимост, подобно на огромна батерия.

Очаква се двата нови възобновяеми енергийни източника, които ще използват съществуващи водноелектрически каскадни язовири и резервоари в района около градовете Батак и Доспат в Югозападна България, да действат като големи акумулаторни батерии, съхраняващи зелена енергия. Това ще осигури на НЕК гъвкаво 24-часово и ежеседмично управление, бърза замяна на мощностите при извънредни ситуации и допълнителни балансиращи услуги. Предвижда се електроцентралите, чиято стойност се оценява на около 900 млн. евро всяка, да влязат в експлоатация до 2032 г.

Двата проекта са част от 10-годишния план за развитие на мрежата (TYNDP) до 2024 г. на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E).

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене