Благотворителна инициатива има за цел да възстанови крепостта Гяур калеси край Петрич

Благотворителна инициатива има за цел да възстанови крепостта Гяур калеси край Петрич. Инициативата е на д-р Димитър Маникатов, който е родом от южния град. Той започва да върви по пътя към тази идея преди година и седем месеца, когато попада на документи от 2010 година с разрешение за възстановяване на крепостта. Вече е провел разговор с кмета на Петрич Димитър Бръчков и е създал благотворителна фондация за събиране на средствата. Това разказа д-р Маникатов пред репортер на БТА.

Наскоро разбрах, че мога да помогна на нашия град с документи, които под една или друга форма са били изгубени и нашата управа няколко пъти се опитва да предприеме инициатива за възстановяване на крепостта Гяур калеси в Петрич, но опитите са неуспешни, каза Маникатов.

Той посочи, че за целта е създал фондация за набиране на средства в обществена полза. Средствата ще бъдат предоставени на археолог, който да осъществи двугодишни разкопки и да докаже истинността на находката. След това може да се кандидатства пред Министерството на културата за финансова подкрепа.

Необходимата сума за двата археологически сезона е 10 хил. лева, а в момента преговарят и с археолог, който е проявил интерес към крепостта. Има създадена и група във Фейсбук, където могат да се видят всички подробности и документи. „Това ни е мечтата на всички петричани, аз вярвам в тази идея и се надявам да я осъществим“, каза Маникатов.

От сайта на Исторически музей – Петрич става известно, че Гяур калеси е средновековна крепост, чиято история е свързана и със създаването на герба на града.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене