101 години след Деветоюнския преврат: Какво се е променило на политическата сцена

През 1923 г. е свалено правителството на БЗНС, а премиерът Александър Стамболийски е убит

Интересен факт е, че преди 101 години на този ден се случва Деветоюнския преврат, в който е свалено правителството на БЗНС, а премиерът Александър Стамболийски е убит по жесток начин. В исторически план 100 години са нищожно време, но днес, въпреки че сме уморени от избори, сменяме властта по цивилизован начин. В „Историите на Мария Йотова“ ви срещаме с Иван Кънчев от „Българска История“ за поглед към миналото.

Съединението през погледа на историка д-р Светослав Живков

„БЗНС води поляризиращо управление. Тази партия представлява голяма част от българското общество. Цялото ѝ управление е съпътствано от терор – това поражда ответната реакция. На днешния ден преди 101 години се извършва преврат и последствията от него излизат извън представите на организаторите. Това, което прави Александър Цанков в последващите месеци, му печели прозвището Кървавия“, коментира Кънчев.

По думите му днес изборите са демократични, но честотата им показва безпътица. „Трябва да има по-висок хоризонт от това да се прехвърли отговорността временно. Разпокъсаността в политическото представителство е обща черта с тази отпреди 100 години. Хората се чувстват непредставени“, смята Кънчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

https://www.vbox7.com/play:48068ad5e8

nova.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search