Александра Димитрова: Влюбена съм в Американския университет!

Александра Димитрова е родена в град Кюстендил на 19 август 1995 година. Завършила е информационни технологии в Природо-математическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил. Александра е момичето избрало да продължи образованието си в Американския университет в Благоевград, пред университет в UK, където също била приета. Тя е част от клуб “Olympics”, който се занимава с организацията на най-голямото спортно събитие в АУБ.

Alex-2

Защо избра да учиш в Американския университет в Благоевград?
– Всичко започна преди около две години, когато аз и родителите ми започнахме да обмисляме вариантите за това къде да продължа образованието си. Опциите бяха много, но в крайна сметка стигнахме до извода, че трябва да кандидатствам в Англия и в Американския университет в Благоевград. Това бяха единствените възможности, които ми даваха шанс за развитие и в чужбина, защото дипломата ми ще бъде призната и в Европа. Знаех колко е важно да се подготвя добре и точно поради тази причина отидох на летен курс в АУБ и живях в общежитията – „Скаптопара“ цели три седмици. Честно да си призная, влюбих се… Влюбих се в мястото, в хората, в природата на Благоевград, но най-вече се влюбих в атмосферата на това място! От този момент нататък аз знаех, че това е мястото, на което трябва да бъда и, че трябва да дам всичко от себе си, за да изкарам стипендия. След дълъг период на подготовка за изпити и попълване на купища документи, месец Март имах отговор и от АУБ, и от Англия. Въпреки, че бях приета и на двете места, твърдо реших да прекарам следващите си четири години, учейки в Благоевград. Така започна моята история тук. Цяло лято очаквах с нетърпение официално да стъпя на това място, като студентка и да започна един чисто нов живот. В края на месец Август дългоочаквания ден настъпи, вече официално бях част от това малко общество. Първите няколко дни имахме така наречената „ориентация“ – седмица, в която нямаме лекции, а просто се запознавахме с много хора и опознавахме по-добре мястото. В края на въпросната седмица можех да кажа, че това бяха едни от най-прекрасните седем дни в живота ми… Така положих началото на написването на една нова глава от живота си.

Какви са ти първите впечатления от кампуса ?
– Кампусът на Американския е впечатляващ и съм щастлива, че ще уча, ще трупам житейски опит и, че ще прекарам следващите си 4 години тук. Всичко е направено така, че да ти помогне да се чувстваш добре и да трупаш знания пълноценно. Едно от първите неща, което ме впечатли беше библиотеката на университета. Ако трябва да съм искрена, бях виждала подобно нещо само по филмите. Когато влязох за първи път в нея, прекарах няколко часа в разглеждането на различните отдели и не спрях да се удивлявам на богатството от различната литература, която беше разпределена на четири етажа. Това е едно от местата, на които се чувствам най-приятно, защото там мога както да търся източниците, от които се нуждая, така и просто да уча, седейки на удобните диванчета, тъй като обстановката е изключително подходяща. Друго нещо, което ме впечатли е спортната зала на университета. Мисля, че на това място могат да завиждат собствениците на почти всички спортни центрове в страната. Направена е по перфектен начин, като пистата за бягане и фитнес залата към нея, я правят изключително функционална и полезна за спортуващите хора. А не е ли това едно от най-важните неща в днешно време? Аз много обичам спорта и смятам, че той е ключът към това да балансираш здравословния начин на живот със свежото съзнание, готово за учене. Говорейки за здраве, природата е много важна, а площта около самия университет представлява тревна площ, с множество пейки, създаващи приятна обстановка в целия кампус, където човек може да изкара цялото си свободно време с усещането, че няма нужда от нищо друго.. Всички тези плюсове на университета са изключително приятни за мен и за това да се чувствам добре в самия университет.

Какви хора срещна в АУБ?
– Най-много щастие ми носи отношението между хората в университета. Не само преподавателите, но и самите студенти са изключително възпитани и в поведението им личи нещо по-различно от разпространените, типични за хората на моята възраст, черти на характера. Мисля, че това е университет, в който постъпват хора, които наистина имат цели и искат да постигнат много в живота. Обединени от тази мисъл, студентите стават хора, с които със сигурност би ти било приятно да общуваш и се превръщат в ценни приятели за цял живот. А приятелите в крайна сметка са хората, които ще ти помогнат за „забавната част“. Начините, по които се забавляваме са толкова различни… Разбира се, излизаме в различните клубове на Благоевград, но има и още много неща, които правим, за да поддържаме задоволени тези наши „нужди“. Имаме различни събития, балове, театър, презентации, дори и игри. Всичко това дава много повече, от колкото сам по себе си нощният живот може да ни предостави.

Какво друго знаеше за АУБ преди да започнеш да учиш тук?
– Друго хубаво качество на Американския, за което знаех още преди да дойда тук, е, че освен страхотната академична подготовка, той дава и възможност да се присъединиш към различни видове клубове, които ще ти дадат практическата част. Ако си човек, който иска да учи бизнес, то тогава би било добре да се присъединиш към бизнес клуба, ако пък си решил, че искаш да учиш политика и желаеш да научиш много от истински ситуации, то кандидатстваш за сенатор в парламента на АУБ. Имах безброй възможности и точно поради тази причина мислих доста преди да направя своя избор, но в крайна сметка, човек трябва да мисли за това какво би му харесало да прави и какъв тип човек е той. Аз лично се определям като човек, който изключително много харесва спорта, а в същото време обичам да бъда организатор и да давам идеи.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене