Първа копка на ловен дом в Благоевград

В района на стрелбищния комплекс на ЛРС „Сокол-1911″ в Благоевград беше направена първата копка за изграждането на нов, функционален ловен дом с хотелска част за нуждите на сдружението и гости от съседни ловни организации.До реализацията на този проект се стигна след дългогодишни опити на ловците от Благоевград да си върнат собствеността над стария ловен дом, изграден от горноджумайските ловци през 1933 г. над квартал “Вароша”.

За тази правна и крайно несправедлива одисея председателя на сдружението Иван Василев сподели пред присъстващите на първата копка, че „ловният дом е знакова сграда за горноджумайци, а дружеството има акт за собственост от 1964 г. и въпреки това от 1973 г. е предоставена на историческия музей в Благоевград, а от 1987 година е пригодена за обсерватория.”

Основателните претенции на благоевградската ловна общност дълги години са били неглижирани от общинската управа и кметовете Костадин Паскалев и Атанас Камбитов.

“Имаме пълно основание да претендираме – допълни Иван Василев – че общината е длъжна да ни обезщети с помещения от 100-150 квадратни метра за нормално функциониране на ловното сдружение”

Водосвет с пожелание за бързо и успешно изграждане на обекта направи отец Андон Шавулев, а традиционната бутилка при първа копка счупиха председателя на сдружението Иван Василев и кмеъта на Благоевград Методи Байкушев.

Сградата е разгърната на терен от 65 кв. м с възможности за разширения в перспектива. Ще бъде на три етажа – с ресторант и кухня, магазин за ловни аксесоари, оръжейно помещение и складова част.

На третия етаж е хотелската част с пет стаи. До края на месец ноември 2024 г. строителните работи трябва да приключат до фаза карабина. Очакваната цена за изграждането на този етап е изчислена за 350 хиляди лева, които трябва да осигури ЛРС “Сокол 1911” в Благоевград.

Една сериозна инвестиция, с която ловците от общините Благоевград и Симитли показват перспективно мислене и стратегия за модерна и с европейски стандарти ловна политика.

Кузман Петров

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search