Китайска делегация покани Смолян да рекламира ски туризъма си на изложение в Нинбо

Делегация от китайския град Нинбо бе на посещение днес в община Смолян, предаде репортер на „Фокус“. Чуждестранните гости се срещнаха с ръководствата на община Смолян и на Областна администрация – Смолян.

Членовете на делегацията представител от Китайския културен център в София и представители на корпорация „Култура, туризъм и изложения на град Нинбо“ и са държавна структура, с държавно и общинско участие, каза Джън Хайдзян. Нинбо е град в провинция Джъдзян, Китай. Намира се на крайбрежието на Източнокитайско море и е важно пристанище на страната. Населението му е над 9 млн. души. Градът се намира на 220 км южно от Шанхай.

„Основната цел на посещението ни в Смолян е да задълбочим сътрудничеството си в областта на културата, туризма, изкуствата между България и Нинбо, да разгърнем нови възможности за сътрудничество. Искаме и да покажем България и Смолян през нашите очи на партньорите ни в Нинбо и на останалите жители и да представим на българската публика облика на Нинбо и Китай. Надяваме се по този начин, с по-практически резултати да има възможност туристи от Нинбо да идват в България и в Смолян“, поясни Джън Хайдзян.

За двудневния си престой в община Смолян, китайските гости са успели да се докоснат до красивата българска природа. „Изключително впечатляващи гледки видяхме и се докоснахме до гостоприемството и топлината на хората, които ни посрещнаха. На срещата с представители на Областна администрация – Смолян и на община Смолян, говорихме за възможности за партньорство между нашия град и Смолян. Надяваме се да имаме възможност да задълбочим това сътрудничество и да положим едни прекрасни основи, а по-нататък да можем да го разгърнем с конкретни проекти“, уточни Джън Хайдзян.

Той отбеляза, че като представители на държавна структура могат и ще положат максимални усилия със своите ресурси, които включват хотели в Китай и туристически агенции, да съдействат за сътрудничеството между Китай и България.

В Нинбо през октомври ще се проведе туристическо изложение и гостите изразиха надежда със съдействието на община Смолян и на Областната администрация, и на китайските и българските туристически агенции, да разработят пакет, продукт и маршрут, които да бъдат свързани със ски туризма. „Искаме те да бъдат подходящи и да удовлетворяват нуждите на жителите на Нинбо и всичко това да се представи точно по време на изложението. Хората идващи от Нинбо обичат снега и зимата и карането на ски, защото при нас няма сняг и те се със сигурност ще се влюбят и в ресурсите тук и в Смолян“, категоричен е Джън Хайдзян.

Китайската делегация посети и обновения Туристически център в Смолян, най-голямото читалище „Христо Ботев-1871“ в града В Смолян читалище, Регионалният исторически музей и Художествената галерия. Те не пропуснаха да отидат и до село Момчиловци, което е известно в Китай, тъй като от години там се продава мляко за пиене с марка „Момчиловци“. В селото всяка година има и организиране курсове по китайски език, а туристи от многомилионната държава идват на посещение там. В Момчиловци днес гостите от Китай се запознаха с историята и бита на селото, неговите забележителности и дегустираха истинско родопско кисело мляко.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене