Архангелското светилище край Сенокос – легенда за ангели, дяволи и властелини на света

Легендите трябва да останат легенди, в противен случай те стават истории. Това казва британският писател на научна фантастика Иън Макдоналд. Ще допълним, че има особен чар, магия и тайнственост в легендите. А една такава безспорна легенда е тази за Архангелското светилище, което е в сърцето на Северен Пирин, сгушено над Кресненското дефиле, на околовръстния път, който преминава през селата Сенокос и Стара Кресна. Това парче мистична свещена земя не присъства на нито една карта и историята й едва се шепне сред тези, които я познават.

Наблизо, на разклона за Пенков чарк, се намира Архангелският извор, скрит край пътя. Бил е изграден с калено-порцеланови тръби, украсени с фигури на ангели с ореоли, но е разрушен по време на асфалтирането на пътя през 1988 г. Въпреки това водата продължава да тече, а местните вярват, че пиенето на вода от извора, докато изричат ​​най-съкровеното си желание, може да го превърне в реалност.

Изворът играе решаваща роля и в сватбените церемонии. Когато се венчават младоженците и пият вода от бокали, като бокалите се докосват и издават звън  на здраве, животът им ще премине в хармония, тяхната връзка остава вечна и неразрушима. Ако пък пуснат по една сълза от смях в чашата на другия, който да я изпие, цял живот ще живеят щастливо и ще се смеят.

„Така получават опрощение за минали прегрешения, трябва само да поискат и ще властват над вятъра и прилива“, споделя Кирил Николов, който съселяни с право наричат Индиана Джоунс от Сенокос.

В края на хълма Архангелица се намира Дяволската река, а някогашната сграда на храма, известна като Храма на щастието, сега е поляна, част от която е езеро. Този храм е посветен на всички архангели.

В стари времена там се събирали хора, посветени на окултното, които се докосват до другото измерение, за да провидят в далечно бъдеще или минало. Очевидци твърдят, че са виждали мистериозни хора – мъже и жени, появили се от нищото. Те пеели и танцували и по същия начин пак изчезвали в нищото.

„Някой ги наричали властелините на света, други – тайно световно правителство, което определя правилата на видимия и невидимия свят“, казва Кирил.

Безброй са чудодейните случки на това свято място през вековете. Посветени знаят, че ако там заченат бебе, то ще е богопомазано. Според пророчеството, което някои местни знаят, там ще се появи последният пратеник на Твореца, дошъл на земята.

Наименованието на мястото идва  още от праисторически времена, там е един от ,,порталите,, за подземен град с несметни богатства. Който се пази от съкровени ангели пазители.

Архангелското светилище продължава да привлича онези, които търсят духовно просветление или просто искат да се потопят в мистичната атмосфера на това скрито кътче на България.

Западно от Архангелица се издига зловещата Дяволска скала, обвита в аура на злокобност, върху нея има издялана фигура на дявол, който в едната си ръка държи скиптър, а в другата тризъбец, в краката му са изобразени отсечени човешки глави, които той тъпче. Пълната луна вдясно от фигурата символизира неговото събуждане.

„Наблизо е и гробът на дявола, вероятно единствен на Балканите, а може и на света. Скалата е доста голяма и прилича на огромна топка, за да се качи човек отгоре, то е необходима висока стълба. Според легендата 300 дяволи пазят скалата със зловещо демонично пеене. Като отидете в черен мрак при скалата, ще усетите леденостуден полъх и ако носите кантар, той няма да отчете теглото ви. Силната активност предизвиква кошмари и сънна парализа с чувството че се задушавате така, сякаш демон е седнал на гърдите ви“, разказва Кирил Николов.

А думите му – на тях някой може да повярва, друг – да ги отхвърли, трети – да ги приеме с усмивка. Но легендите не остаряват. Годините се сменят, вятърът духа, войни започват и отминават, хора се раждат и си отиват. Но легендите остават.

                                       Архангелско светилище (1)

                                       

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене