Дипломира се випуск 2023 на Факултета по педагогика на ЮЗУ „Неофит Рилски“

788 бакалаври, магистри и доктори, възпитаници на Факултета по педагогика на Югозападния университет „Неофит Рилски“, получиха дипломите си на тържествена церемония. Тя започна с посрещането на знамето на факултета, националния и студентския химн.

Деканът на факултета доц. д-р Янка Стоименова официално откри събитието и поздрави абсолвентите от най-стария факултет на Югозападния университет.

 „Носете с гордост и чест привилегията, че сте възпитаници на Факултета по педагогика при Югозападния университет „Неофит Рилски“. Благодаря ви, че избрахте нас и се доверихте на професионалния ни опит. Съхранете хубавите си студентски спомени, използвайте младежкия си ентусиазъм и реализирайте непоклатимия си оптимизъм в трудната и отговорна мисия да подготвяте бъдещето на България“, каза в приветственото си слово доц. Стоименова.

С поздрав към дипломантите се обърна и ректорът проф. д-р Николай Марин, който подчерта знаковата роля на Факултета по педагогика и припомни, че Югозападният университет бе избран за регионален STEM център за обучение на учители.

„Всеки един специалист, какъвто и да е, в каквато и да е сфера, има нужда от своя учител. Вие поставяте началото на бъдещото поколение. От вас зависи каква ще бъде нашата образователна система, колко подготвени ще бъдат нашите деца и, разбира се, до какви нови висини ще доведете българската педагогическа наука в нейните направления“, каза в обръщението си проф. Марин и допълни никога да не забравят, че зад всичките им успехи стоят и техните родители и близки. Той връчи дипломите на отличниците на випуска, както и плакети за показани високи резултати в процеса на обучение.

Приветствие от името на випуска поднесе Савина Стойнева, завършваща специалност „Социална педагогика“.

Тържеството продължи с ритуал по полагане на гражданска клетва от бъдещите педагози. Той бе воден от проф. д-р Пелагия Терзийска, която подчерта значението на професионалната и етичната отговорност, която младите специалисти ще поемат в своята педагогическа дейност.

По време на церемонията дипломите си получиха и докторантите, придобили образователна и научна степен „доктор“.

Музикален поздрав към абсолвентите и гостите отправиха талантливите студенти от Факултета по изкуствата. Бурно аплодирани за своите изпълнения бяха възпитаниците на доц. д-р Бинка Добрева, доц. д-р Валери Димчев, доц. д-р Георги Гаров и гл. ас. д-р Мариана Манолева.

След музикалните изпълнения на сцената беше поканен един от доайените на Факултета по педагогика – проф. д-р Петър Балкански. Ректорът проф. Марин му връчи специален плакет за принос в преподавателската и научноизследователската дейност и за създаването на магистърската програма „Образователен мениджмънт“.

Професор Балкански не скри своето вълнение и сподели: „20 години прекарах в Югозападния университет. Тук ми е сърцето, душата и умът“.

Сред гостите на тържествената церемония бяха заместник-ректорите на Югозападния университет доц. д-р Вяра Кюрова, доц. д-р Петрана Стойкова и доц. д-р Илия Недин, заместник-кметът по култура, спорт и туризъм в Община Благоевград Станислав Кимчев, Симона Митева – началник-отдел „Образование“ към Община Благоевград, Христина Николова – ръководител екип към Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Благоевград, ръководителят на Центъра за обществена подкрепа Татяна Точева, д-р Светлин Абаджиев – директор на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, Сергей Биров – директор на 8. СУ „Арсени Костенцев“,  Ирена Стамболиева – зам.-директор на 7. СУ „Кузман Шапкарев“, Катя Янчева – директор на ДГ № 6 „Щастливо детство“, проф. д-р Маргарита Колева – декан на Факултета по педагогика за периода 2010 – 2015 г. и др.

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене