В 690 хиляди лева дълг влезе община Кресна, обезпечава ги с изравнителна субсидия


Кресна Община

Общинският съвет в Кресна даде съгласие със свое решение община Кресна да поучи 69 хиляди лева безлихвен заем. То бе взето по предложение на кмета инж. Илиян Кръстев, който е отпра­вил писмено искане за финансова помощ и съгласие от Министерството на финансите. В мотивите си посочи лошото състояние на общината във финансово отношение и в невъзможността и да извършва основни плащания. Влизането в такъв дълг е в съгласие със Закона за държавния бюджет в условията на временен недостиг в какъвто е изпаднала община Кресна. Начинът на обезпечава­не на исканата сума ще дойде от бъдещи вземания на общата годишна изравнителна субсидия и други приходи, като условията на погасяване в реда и срокове се определят от Министъра на Финансите.

Е мотивите си до Министерството на финансите кметът Кръстев сочи, че общината е във временен недостиг подари наложен запор на байковите и сметки по съдебно дело със софийската фирма  Люко-К за неизплатена сума по изграден от нея канализационен колектор на село Горна Брезница. Поради невъзможност на плащания общината вече е в дългове от 87 хиляди лева към фирмата, доставяща продукти за детските заведения и Домашния со­циален патронаж,93 хиляди лева към Депото за отпадъци в Сандан­ски, не са осъществени плащания по извършени основни и текущи ремонти, поддържането на уличното осветление, по отстраняване на аварии на водопроводната мрежа и почистване на улици при случили се стихийни бедствия.

Друг проблем, но имащ връзка с изложеното дотук, влезе в полез­рението на общинския съвет. Той пък идва от докладна записка на управителя на общинското дружество „ВиК“ ЕООД Иван Атанасов.  Вследствие на неполучените си суми от обмяната фирма, Люко-К’ е завела съдебно искане за ликвидиране на водното дружество и то е потвърдено от първа съдебна инстанция в Окръжния съд в Благоевград. Решението е обжалвано и по него трябва да се произнесе вече Апелативния съд в София. Ликвидацията на „ВиК“ може да се избегне, ако Люко-К си получи дължимите суми и това тряб­ва да стане преди оповестяването на решението на Апелативния съд, смята управителят Иван Атанасов. По всяка вероятност до лик­видация няма да се стигне, тъй като кметът Кръстев даде уверения ,че отстрана на ПУДОС вече са превели необходимите средства и това, което предстои, е осъществяване на плащането.

Борис Сандански

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене