Съветник от Кюстендил извади от джоба си феромон и получи овации

Заседанието на Общинския съвет в Кюстендил започна с изказвания и питания от страна на съветниците, предаде репортер на „Фокус“. Един от общинските съветници, експерт в сферата на горското стопанство и опазване на зеленото богатство на страната, предизвика бурни овации от страна на своите колеги.

Той засегна темата за съхненето на иглолистната растителност в лесопарк „Хисарлъка“ и притесненията на кюстендилци. Стана ясно, че съхненето на боровите култури на хълма са причинени от гъба, която няма как да бъде пръскана. До 15 юни се проследява дали ще тръгнат нови иглици по дърветата. Ако това не се случи, дърветата ще трябва да бъдат отрязани и по най-бързия начин да бъдат извадени от гората, защото гъбата по официални данни е засегнала около 350 дка площи в България. Според експерта гъбата се появява по дървета, които са отслабени. Няма вариант да се пръска, а единственото решение е дърветата да се отстранят и заразата да не се предаде на други растения.

Общинският съветник засегна и темата за боровата процесионка. Той извади от джоба си малко пакетче и съобщи, че ще раздаде подобни пакетчета на всички общински съветници и желаещите да се впуснат в борбата срещу този вредител. Пакетчето представлява феромон, който се залага в импровизиран капан и улавя летящите мъжки екземпляри на боровата процесионка.

Капанът се поставя на около 1,5 м височина, улавя мъжките екземпляри и така се намалява популацията на вредителите за следващата година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене