Наредба за насърчаване на раждаемостта ще гласува утре Общинският съвет в Петрич

Наредба за насърчаване на раждаемостта е сред точките, които ще се гласуват на утрешното заседание на Общинския съвет в Петрич. Това каза днес пред медиите председателят на Общинския съвет инж. Светла Данаилова.

Предложението за тази наредба беше прието още когато се разглеждаше проектът за бюджет на община Петрич. Точките, по които е постигнато пълно единодушие, е да се стимулират семействата, които имат второ и трето дете, както и че двамата родители трябва да имат средно образование. Родителите не трябва да имат задължения към Общината, а майката трябва да е родила първото си дете, след навършено пълнолетие, обясни Данаилова.

Ние приехме тази наредба, за да може да стимулираме една определена група млади семейства и граждани на общината, които имат необходимото образование и имат определени ценности, свързани с образованието. Хора, които са работещи, защото в наредбата има застъпени изисквания да нямат прекъснати здравно-осигурителни права. Хора, които могат отговорно да отглеждат децата си, каза председателят на Общинския съвет. Приемайки тази наредба ние не отменяме държавната помощ, тя си остава, ние стимулираме точно определена група хора, допълни Данаилова.

Сред точките, заложени за утрешното заседание, е и предложение за предоставяне за безвъзмездно и срочно ползване на самостоятелни обекти от сградата на болницата. Председателят обясни, че така на територията на болницата ще се осигурят условия на лекари, които могат да повишат качеството на здравната услуга, „защото всички ние знаем, колко е тревожен въпросът с медицинските специалисти на територията не само на общината, но и на страната“, каза Данаилова. Това е едно решение, насочено към оползотворяване на материално-техническата база, и в същото време гражданите ще имат достъп до здравна помощ, допълни тя.

Има и предложение, което е свързано с продажба на шести етаж на болницата. Данаилова обясни, че след дебати, комисията е оставила за ново разглеждане това предложение.

На утрешната общинска сесия ще се гласува и културният календар на общината. Председателят обясни, че тази година са завишени субсидиите за празниците на селата. Другото предложение, което е застъпено в дневния ред, е приемане на докладите на читалищата за миналата година. Ще бъде гласувана и програма за насърчаване на деца с изявени дарби. Всяка година над 100 деца в Петрич получават такива стипендии, обясни Данаилова.

В дневния ред е заложена и промяна на общия устройствен план на община Петрич, която е свързана с внесени предложения за изработване на последващи устройствени планове. Тя е на базата на 18 заявления, при които се допуска урегулирането в нови поземлени имоти за отреждане на предимно производствено- устройствена зона, каза председателят. Това е изключително ценно за бизнес климата и за инвестиционните намерения, допълни тя.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене