В Пиринско: Строят по-малко, но два пъти по-големи жилища

По-малко жилища се строят в област Благоевград, но с по-голяма площ. Само допреди година преобладаващите нови апартаменти бяха 2- и 3-стайни, а сега се изграждат по-големи. Въведените в експлоатация жилищни сгради в региона през първото тримесечие са 51, а жилищата в тяхса 142. Това нарежда областта на 8-о място в страната, пише 24 часа.

Най-много са 4-стайните жилища – 33, а 28 са 5-стайните. През четвъртото тримесечие на 2023 г. новите сгради са 76, а жилищата в тях са 196. Спрямо същия период на миналата година сградите са с 2 по-малко, а броят на жилищата в тяхнамалява с 1/3, показват данните на НСИ. Общата полезна площ на всички нови жилища обаче е с 32,3% повече в сравнение със същото тримесечие на 2022 г. Наблюдава се увеличение и при средната полезна площ на едно жилище от 84,6 кв. м през четвъртото тримесечие на 2022 г. на 168,5 квадрата през същото тримесечие на миналата година.

“Допреди година купувачите търсеха най-много тристайни жилища, сега наблюдаваме интерес към по-големите, макар сделките леко да намаляват. Клиентите стават по-претенциозни, повече оглеждат, сравняват и предпочитат сравнително ново жилище, което няма нужда от основен ремонт”, коментират брокери.

Приходите на строителните фирми от строителството на сгради за 2022 г. са 272,1 млн. лв., като нарастват с 37,3% спрямо предходната година, сочат данните на статистиката. 40,5% са от строителство на жилищни сгради. От януари до март в областта са сключени 1658 сделки за продажба на недвижими имоти, като преобладаващата част от тяхса за жилища и много малко за земи. Най-много сделки има в Службата по вписвания в Разлог – 551, която обслужва и Банско, където основно се купуват ваканционни апартаменти. В сравнение с първото тримесечие на миналата година има спад с около 10% на продажбите на недвижими имоти, показват данните на Агенцията по вписвания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене