Килийно училище и вековна църква водят туристи край село Гега в Огражден планина

Преди 5 години Община Петрич ремонтира килийното училище във възрожденския манастир “Свети Георги“ край село Гега. Сградата на някогашното школо, в което децата се учили на четмо и писмо, се нуждаеше от спешен ремонт, за да бъде съхранена за поколенията. В сградата на старото килийно училище са запазени две класни стаи, трапезария и магерница. 10 000 лева от Комисията по вероизповедания бяха отпуснати за укрепване на сградата, ремонт на покрива и вътрешно освежаване.

Според стари предания строителството на манастира „Свети Георги“ край село Гега започва още през 1848 г. В него първоначално е разкрито обществено килийно училище, което по-късно е преустроено в новобългарско. Манастирът „Свети Георги“ е една от дестинациите за исторически и религиозен туризъм, която община Петрич се стреми да популяризира и развива през последните три години.

„Килийното училище и запазената църква от манастирския комплекс са много посещавани от туристи от страната и чужбина. До тях са 2 км от селото, пътят е асфалтиран. Сега ремонтират и пътя от село Струмешница до нашето село. Манастирът е построен през първата половина на 19-и век. Надпис на храма разкрива, че е обновен през 1858 година“, разказа бившият кмет на Гега – Симеон Китанов.

Предполага се, че село Гега е основано от преселници от Беровско в началото на XIX век. До 1947 година Гега е част и център на село Игуменец, съставено от 12 планински махали в Огражден, впоследствие обособени като села.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене