Равносметката от празника на Благоевград: Пълни площади, пълни заведения и много щастливи хора

„Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!“ – така започва песента, която всяка година на 24 май оглася улици и площади във възхвала на делото на светите братя Кирил и Методий. За Благоевград този ден е особено специален, защото на него честваме и празника на нашия любим град.

В продължени на четири дни (от 23 до 26 май) из целия град се виждаха само усмихнати детски лица, ученици спретнати в униформа, красиви абитуриенти, културни и просветни дейци, завърнали се от чужбина благоевградчани и техни гости от различни краища на България и света – всички, събрали се на едно място, за да празнуват.

Да! – напук на всички критици, които само до преди няколко месеца казваха, че в Благоевград бъдеще няма, че тук повече култура няма да се случва, последните дни напълно опровергаха всичко изречено и показаха, че градът ни поема по един нов път, на който има място за всички…

В празничните за Благоевград дни станахме свидетели на музикалните изпълнения на изпълнители от различни поколения и в различен стил музика. На сцената, изградена на площад „Македония“, видяхме талантливите деца на Благоевград, които са представители на благоевградските детски градини и училища, на различни школи, музикални училища, песени и танцови състави. Видяхме и легендата на българската музика Силвия Кацарова, заедно с музикантите и солистите на Биг Бенд – Благоевград. Потанцувахме с любимците на младото поколение Роби и „Молец“, както и с прекрасните дами Бисера и Лидия, подобаващо и в тон с цялата тридневна празнична програма, Камерна опера – Благоевград и Ансамбъл „Пирин“ зарадваха благоевградчани и гостите на града с красотата на своето творчество, поставяйки финалния щрих на празничната програма.

Българите сме свикнали повече да критикуваме и по-малко да отдаваме значимото на хубавите неща и събития. И точно, защото смятаме, че е време да погледнем към нови хоризонти, не може и не трябва да подминаваме с лека ръка оживлението, което видяхме в Благоевград през последните няколко дни.

Пълни заведения, пълни хотели, пълни улици и площади – това е равносметката от празника на града и такава трябва да бъде и за в бъдеще, категорични бяха благоевградчани!

Похвално е, че от Община Благоевград съумяха да подготвят такава програма, която да се хареса на хората от всякакви възрасти – за малки, големи, за книголюбители, за любители на фолклора, на оперното изкуство, на българската музика…

Не бяха забравени и всички онези, без които нямаше да има нито народност, нито наука, нито култура. Висока оценка за годините работа с деца получиха редица учители в детски градини, училища, както и културни дейци. Похвали имаше и за всички онези служители в Община Благоевград, без които празникът на града ни нямаше да бъде това, което е. Лично кметът Методи Байкушев благодари на всички тези хора, които в продължение на месеци подготвяха тридневното събитие.

Благоевград почувства оживление и заради стотиците красиви абитуриенти от Випуск 2024 година, на които имахме възможността да се насладим в последните дни. Красиви и стилни, младите хора преминаха по червения килим, под красивата цветна арка, за да кажат едно последно „Сбогом“ на любимото училище и едно „Здравей, бъдеще“!

Последните дни, изпълнени с живот за нашия Благоевград, показаха, че най-хубавото тепърва предстои да се случи, просто трябва да повярваме!

През последните няколко дни в Благоевград се случиха много събития, всяко едно от които със сигурност се е запечатало в ума и сърцата на жителите и гостите на областния център, които отдавна не бяха виждали града ни толкова жив и вдъхновен, и толкова обнадежден, че най-хубавото тепърва предстои.

Източник: /Е79-информационна агенция/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене