Хераклея Синтика-античният град край Петрич, оживя след 17 години разкопки

Статуи, части от колони и корнизи с лъвски глави, капители и други архитектурни елементи, светилището на Немезида, реалистични фигури на хераклейци, които пресъздават сцена от живота в античния град.

Това са част от изложените артефакти в Хераклея Синтика, който се намира в местността Рупите край Петрич. Преди дни домът на тракийското племе синти, резиденция на Филип II Македонски и впоследствие римски полис, официално бе открит за посетители след завършен успешно първи етап на атрактивен проект за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект и превръщането му в място за културно-исторически туризъм.

Пешеходни алеи, красиви дървени мостчета и платформи за наблюдение са изградени за удобство на посетителите в античния град, който е с впечатляваща визия и е най-красивият и мащабен у нас.

Консервирани са 6000 кв. метра от разкритите археологически структури. Направена е консервация на жилищния квартал, крепостната стена, гражданската базилика, част от форума на сграда, верижни помещения северно от него, занаятчийски квартал и част от антична канализация.

Всички заложени дейности са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство и са изпълнени с изключителна прецизност.

В обекта работи и модерен посетителски център с две интерактивни зали, подредена е и постерна постоянна експозиция, която показва културното и природното богатство в Рупите.

Представена е също и историята на обекта от началото на разкопките преди 17 г. Оформени са и места за отдих и голям паркинг за леки автомобили и автобуси. Изградена е достъпна среда за трудноподвижни и хора с увреждания.

Не само българи, но и много чужденци в последните години посещават разкопките, за да се потопят в историята и бита на древните обитатели на Хераклея Синтика, но сега вече могат да ги видят в пълния им блясък.

„Целта ни бе да запазим всичко в оригинал, без излишно надграждане със заблуждаващи туристите структури. Всичко е направено с минимална намеса в автентичните структури, така че да се запази историческата достоверност и да се спазват всички установени в световната практика принципи на реставрацията.
Направена е частична възстановка на колонадата, която е абсолютно достоверна благодарение на изследванията на проф. Людмил Вагалински, ръководител на археологическия екип.

Имаме възстановка с оригинални капители и колони от самия обект, както и копие на тях, направени от същия мрамор, от който са били изработени преди 2000 г.“, разказва Катя Стоянова, ръководител на проекта.

Възстановката на антично скеле на гражданската базилика разказва за римските традиции в строителството, но и за времето, в което градът престава да съществува след разрушително земетресение.

Интересни са и силиконовите фигури на хераклейци – римски строител, архитект, показани са строителни техники и машини, използвани преди векове.

Колонадата е възстановена с откритите оригинални колони и корниза с изобразени лъвски глави.

Чрез методите на съвременното експониране умело и стилно се пресъздават историите

от Хераклея Синтика в периода от IV век пр.Хр. до VI век сл.Хр.

Предстои община Петрич да насити обекта със съпътстващи събития, защото мястото вече се оформя като изключително подходящо за концерти, литературни четения, изложби.

Вторият етап на проекта, свързан със социализацията, предвижда изграждане на места за храна и напитки, детски лагер, къмпинг и паркинг за каравани, спа център с минералната вода от Рупите, представляващ възстановка на римските традиции в използването на водата.

Разкриването на древния град Хераклея Синтика е една от големите мистерии в българската археология.

В продължение на два века точната му локация е предмет на разисквания и предположения, но през 2002 г. разчитането на латински надпис на каменна плоча доказва, че точно край храма на Ванга в Рупите са останките на античния град на македонските царе.

„Изпълнихме успешно първия етап на проекта и успяхме да консервираме една трета от разкрито, за да се даде фронт за работа на археолозите да продължат разкопките. Проектът е един от най-мащабните за общината, а Петрич вече е разпознаваема туристическа дестинация“, каза кметът Димитър Бръчков.

Хераклея Синтика е основана през 340 г. пр.Хр. Археологически разкопки, подпомагани активно от община Петрич, разкриха града на траки, елини, римляни и др., просъществувал от IV век пр.Хр. до VI век, който вече е обявен за паметник на културата с национално значение.

Селището е населявано от тракийското племе синти, дало името на града, а по-късно, когато македонският владетел Филип Втори превзел Синтика, прибавил към името и Херакъл.

Голяма част от намерените артефакти са експонирани в новата сграда на историческия музей в Градския парк на Петрич. /24 часа

Хераклея Синтика-античният град край Петрич, оживя след 17 години разкопки
Хераклея Синтика-античният град край Петрич, оживя след 17 години разкопки

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене