Как да се освободите от водното тегло – 10 експертни съвета

Как да премахнем водното тегло – 10 експертни съвета

Не се депресирайте, ако видите, че кантарът върви нагоре, може да е само вода

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Излишната течност в ръцете, дланите, глезените, краката и пръстите може да причини оток – подуване на тъканите. Причините за това може да са много – от лошо хранене до определени заболявания.

Отокът е медицински термин, често наричан от широката общественост просто водно тегло. Има различни видове, като най-често срещаният е периферен оток, причинен от старост, наранявания, болести и лошо хранене. Други видове, като лимфедемасцит (оток на корема) и белодробен оток, могат да бъдат по-сериозни. Задължително се консултирайте с лекар и потърсете подходящо лечение, ако състоянието ви се влоши.

10 начина да премахнете водното тегло

подуване на

Снимка: iStock

Отокът може да бъде причинен от лошо хранене, липса на физическа активност, менструален цикъл, бременност, лекарства, нараняване и заболяване. Следователно можете да облекчите отока, ако причините са тези, които могат да се управляват у дома, като прием на сол, физическа активност и други. Ако не, като например в случай на употреба на лекарства, нараняване или заболявания, трябва да посетите лекар за подходящо лечение.

Ето 10 начина за облекчаване на отока у дома:

1. Упражнения

Седенето или стоенето неподвижно може да влоши отока. Именно затова правенето на леки упражнения или ходенето може да подобри притока на кръв и да намали водното тегло. Проучване оценява ефектите от упражненията върху отоци с различна етиология. Дадена е програма за упражнения на 24 участници, като отокът е оценен преди и след упражнението. Резултатите показват значително намаляване на отока на долните крайници.

2. Загуба на тегло

Оток може да се наблюдава при хора със затлъстяване, тъй като наднорменото тегло може да е причина за състоянието. Проучване показва, че 30% от участниците с проблеми с теглото са имали оток на краката, което може да е резултат от лоша лимфна функция и циркулация. Загубата на тегло може да облекчи отока в дългосрочен план. Ако сте с наднормено тегло, консултирайте се с вашия диетолог и лекар за хранителен план за отслабване.

3. Не се заблуждавайте от рецепти за детоксикация

Няма рецепта за детоксикация, която да е научно доказана за отстраняване на отока. Въпреки че е доказано, че някои лечебни растения го намаляват, липсват доказателства за тяхната ефикасност. Вместо да пиете рецепта за детоксикация без научна подкрепа, можете да ядете плодове и зеленчуци, които съдържат стотици биоактивни съединения, които могат да помогнат за намаляване на задържането на течности чрез антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

4. Придържайте се към здравословна и балансирана диета

Отокът може да бъде причинен и от недостиг на хранителни вещества. Преминването към здравословна и балансирана диета може да помогне на тялото ви да облекчи състоянието, като осигури енергия и основни хранителни вещества.

плодове и

Снимка: iStock

Кръвният протеин, по-специално албуминът, играе решаваща роля в задържането на натрий и вода, предотвратявайки изтичането на течност между тъканите. Недохранването, особено разпространено при по-възрастните хора и тези с определени заболявания, може да доведе до намалени нива на протеин в кръвта.

5. Намалете приема на натрий

Проучване изследва дали ежедневният прием на сол променя отока на краката при 56 мъже със здравословни проблеми, свързани с простатата. Резултатите показват, че когато дневният прием на сол се увеличи, отокът на краката също се влошава.

сол istock

Снимка: iStock

Натрият насърчава задържането на вода, което влошава отока. По този начин намаляването на приема може да облекчи симптомите. Диета с ниско съдържание на натрий включва консумация на не повече от 2300 mg, еквивалентно на една чаена лъжичка сол.

6. Ограничете преработените храни

Четете етикетите за преработени продукти, които обикновено са с високо съдържание на натрий. Също така, смесите от подправки могат да бъдат с високо съдържание на сол, което обикновено се пренебрегва. Следователно четенето на етикетите помага да се идентифицира съдържанието на натрий във всяка храна, която купувате.

7. Останете хидратирани

Пийте много вода, за да останете хидратирани. Дехидратацията може да влоши отока, защото тялото ви ще увеличи задържането на вода, ако няма достатъчно от нея.

8. Избягвайте алкохола

Изследване показва, че алкохолната зависимост може да причини периферен оток, особено ако има комбинация от заболяване и злоупотреба с алкохол. Злоупотребата с алкохол може да причини дефицит на тиамин (витамин B1), който се свързва с периферен оток. Алкохолът причинява дехидратация и загуба на хранителни вещества, което може да влоши състоянието. Затова трябва да избягвате алкохола, докато не не се подобрите.

9. Вдигнете краката

Повдигането на краката може да подобри отока в долната част на тялото. Трябва да вдигнете крайниците си над нивото на сърцето. Препоръчват се 30 минути до 3-4 пъти дневно. Това упражнение може да помогне при оток, като подобри притока на течности обратно към кръвоносните съдове.

10. Опитайте компресионно облекло

Компресионните облекла, като чорапи и ръкави, също могат да подобрят притока на кръв, като по този начин помагат за намаляване на отока. В проучване жени на възраст 18–23 години носят компресионни чорапи под коляното и почиват 30 минути седнали. Резултатите показват, че компресионното облекло влияе положително върху подуването на краката.

Защо телата ни задържат вода?

Бъбреците регулират обема на течностите в тялото. Оток може да възникне, когато обемът на течността се увеличи главно поради дисбаланс на задържане на натрий и вода. Много неща, включително пътуване, лошо хранене, хормонални промени, наранявания и болести, могат да причинят смущения в баланса на течностите.

отслабване, огледало

Снимка: iStock

Проблеми в лимфната система също могат да причинят оток, наречен лимфедем. Лимфните системи източват излишната течност от околните тъкани в кръвния поток. Те  не могат ефективно да източват течността при лимфедем, причинявайки подуване около лимфните възли.

Какво тегло качвате?

Понякога водното тегло се смесва с натрупването на мазнини и обратно. Водното тегло може да се разреши по-лесно, когато обърнете внимание на храненето и физическата активност. Натрупването на излишна вода (подуване) трябва да изчезне за няколко дни с правилно хранене и физическа активност, освен ако състояние или заболяване не причинява оток.

плато, отслабване

Снимка: iStock

Също така, натрупването на мазнини и натрупването на вода могат да бъдат разграничени чрез усещане и външен вид. При увеличаване на водата можете да почувствате и да видите подпухналостта и промяната на цвета в областта. Обикновено и двете претърпяват положителна промяна, когато промените начина си на живот, храненето и включите повече физическа активност в ежедневието си.

tialoto.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене