Поклон пред Джовани Фалконе в Благоевград

С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 32 години от убийството на италианския магистрат Джовани Фалконе, посветил живота си на борбата срещу мафията.

„Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж!“
Джовани ФалконеПредседателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, взе участие в ритуал по полагане на цветя по повод 32 години от смъртта на непримиримия в борбата с италианската мафия Джовани Фалконе.
Ритуалът, организиран традиционно от Общински съвет по наркотични вещества, се състоя пред паметната плоча, намираща се на фасадата на Съдебна палата в Благоевград.
Ежегодно се организира и конкурс в памет на Джовани Фалконе, на който се награждават полицаи и магистрати.Джовани Фалконе е първият магистрат, който се е осмелил да наруши “мирното съвместно съществуване” между Коза Ностра, превърнала Сицилия в “държава в държавата”. Организация, подчинила хората на своите неписани закони, в които доминиращите правила са страх, рекет и убийства.Съдията-следовател Джовани Фалконе успя да атакува неразбиваемата организация чрез нестандартна тактика и хитрост, използвайки и банкова информация.
В края на 80-те години в Италия по инициатива на Джовани Фалконе и колегата му Паоло Борселино са въведени корекции в правораздавателните закони на Италия. Фалконе разучава в детайли вътрешните конфликти между семействата в Коза Ностра и умело довежда заловените гангстери до самопризнания и сътрудничество.Скоро последва “процесът на века” и осъждането на 360 гангстера от високите етажи на дълги години затвор.
Точно това тогавашния “тато ди капи” Тото Рийна-Звярът, не можа да прости на магистрата и последва зловещ бомбен атентат на автомагистрала А-29, която свързва Международното летище с град Палермо, където своята голгота намират съдията-следовател Джовани Фалконе и младата му съпруга, прокурор Франческа Морвильо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене